HAOS U NAJAVI! GVAIDO SE VRAĆA U ZEMLJU I PRETI: Ako nas režim kidnapuje, to će im biti poslednje! Poziva narod na ulice, a evo šta kažu Amerikanci!
Foto: EPA

NAPETO!

HAOS U NAJAVI! GVAIDO SE VRAĆA U ZEMLJU I PRETI: Ako nas režim kidnapuje, to će im biti poslednje! Poziva narod na ulice, a evo šta kažu Amerikanci!

Planeta -

Venecuelanski opozicioni vođa Huan Gvaido saopštio je da će se danas vratiti u Venecuelu kako bi stao na čelo novih protesta protiv predsednika Nikolasa Madura, zbog čega rizikuje da ga vlasti u Karakasu uhapse jer je prošle nedelje prekršio zabranu izlaska iz zemlje.

Gvaido, za kojeg Rojters navodi da ga je većina zapadnih država priznala za legitimnog šefa države, to je objavio u jučerašnjem obraćanju putem Tvitera, navodeći da će njegov povratak predstavljati "istorijski izazov".

"Ako se režim usudi, naravno, da nas kidnapuje, to će im biti poslednja greška koju su napravili", poručio je Gvaido, ne navodeći lokaciju sa koje se obratio.

On je prethodno putem te društvene mreže pozvao narod Venecuele na danađnje opđte demonstracije, koje se poklapaju sa njegovim povratkom u zemlju.

On je na svom Tviteru objavio da bi građani trebalo da se okupe u 11 sati po lokalnom vremenu.

Gvaido je napisao i da bi građani Venecuele trebalo da prate njegova zvanična obaveštenja u kojima će objavljivati detalje o sastancima sa pristalicama.

On je u subotu boravio u Ekvadoru, u sklopu ture po Južnoj Americi, kojom se nastoji da se poveća pritisak na predsednika venecuele Nikolasa Madura da podnese ostavku.

Gvaido tvrdi da Maduro mora da podnese ostavku kako bi se Venecuela oporavila od političke i humanitarne krize u kojoj se nalazi, dok je, sa druge strane, Maduro rekao da je Gvaido deo zavere, protiv njegove vlade.

Bolton: SAD okupljaju što širu koaliciju za smenu Madura

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton izjavio je da Vašington pokušava da okupi što širu koaliciju za smenu predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

On je za Si-En-En rekao da SAD rade na tome da Maduro mirno preda vlast opozicionom lideru Huanu Gvaidu.

"Mnogi su shvatili da su eksperimenti sa Ugom Čavesom i Nikolasom Madurom propali da treba da se okončaju. Zato radimo na okupljanju što veće koalicije za Madurovu smenu", rekao je Bolton.

Novinar Si-En-En Džejk Teper ga je zapitao zar ne misli da američka podrška drugim diktatorima u svetu podriva kredibilitet tog argumenta.

"Ne, ne mislim", odgovorio je Bolton.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track