UČENICE ZAVRŠILE U ZATVORU JER SU ŽVRLJALE PO PREDSEDNIKOVOJ SLICI: Zbog crtanja po udžbenicima im preti 5 godina robije
Foto: Printscreen

ne trpi ni šalu

UČENICE ZAVRŠILE U ZATVORU JER SU ŽVRLJALE PO PREDSEDNIKOVOJ SLICI: Zbog crtanja po udžbenicima im preti 5 godina robije

Planeta -

Tri učenice iz Burundija provele su vikend u zatvoru, a preti im 5 godina robije jer su crtale po fotografiji predsednika Pjera Nkurunzize u svojim knjigama.

Devojčice su uhapšene prošle nedelje i optužene su za “vređanje predsednika države“ jer su tokom jednog školskog časa žvrljale po slikama Nkurunzize. Nalaze se u pritvoru i čekaju na suđenje.

"Udžbenici se često prenose iz generacije u generaciju i teško je znati ko je tačno šarao po slikama. Smešno je da uopšte o ovome diskutujemo. To su đaci, a držimo ih u pritvoru"“, rekao je Luis Madž iz afričkog ogranka organizacije "Hjuman rajts voč.

Ipak, ovo nije prvi put da su učenici zatvarani u Burundiju zbog sličnih prekršaja.

2016. godine obaveštajna služba uhapsila je osam srednjoškolaca zbog navodnog vređanja Nkurunzize. Naime, na njegovoj fotografiji u udžbeniku napisali su poruke poput "Idi" ili "Ne treći mandat“.

Predsedniku Nkurunzizi, koji je na dužnosti od 2005. godine, počeo je treći mandat 2015. uprkos masovnim protestima i navodnim nezakonitostima tokom izbora.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Twitter/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track