KONTE: Vojna intervencija u Libiji nikako nije rešenje! Pokrenula bi se lavina izbeglica ka Evropi!
Foto: EPA / Maurizio Brambatti

italijanski premijer

KONTE: Vojna intervencija u Libiji nikako nije rešenje! Pokrenula bi se lavina izbeglica ka Evropi!

Planeta -

Italijanski premijer Đuzepe Konte izjavio je danas da bilo kakva vojna intervencija u Libiji ne bi rešila najnoviji konflikt u toj bivšoj koloniji Italije, upozoravajući da bi to moglo pokrenuti egzodus izbeglica preko Mediterana.

"Vojna opcija ne može biti rešenje", rekao je Konte u intervjuu za dnevnik "Il Fato Kotidiano".

On je dodao da bi trebalo organizovati pregovore koji bi uključili sve strane u pokušaju zaustavljanja borbi, koje su primorale najmanje 4.500 stanovnika Tripolija da napuste svoje domove, prenosi Rojters.

foto: Profimedia

Italija, koja je jedan od najvažnijih faktora u naftnom sektoru te severnoafričke zemlje, podržala je međunarodno priznatu vladu premijera Fajeza al Seradža protiv snaga koje predvodi general Kalifa Haftar.

Konte je rekao da bi bilo kakva vojna intervencija mogla da podstakne mnoge Libijce da pobegnu preko Mediterana prema jugu Evrope. U ovom trenutku, Libija uglavnom služi kao tranzitno mesto migranata iz podsaharskih zemalja.

"Postoji ozbiljan rizik da dođe do humanitarne krize," rekao je Konte.

Sadašnja italijanska vlada je više puta kritikovala intervenciju NATO-a koja je 2011. godine zbacila bivšeg libijskog predsednika Muamera Gadafija sa vlasti, tvrdeći da je stvorila nesigurnost i haos u zemlji i nije učinila ništa da donese mir.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Maurizio Brambatti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track