Najnovije vesti

ALBANSKI OPOZICIONAR OPISAO KAKVA JE OVO ZEMLJA: Kriminalni klanovi nam rade od Amerike pa sve do Azije, a zakon je u rukama vlasti i bogatih
Foto: AP/Hektor Pustina)

bezakonje

ALBANSKI OPOZICIONAR OPISAO KAKVA JE OVO ZEMLJA: Kriminalni klanovi nam rade od Amerike pa sve do Azije, a zakon je u rukama vlasti i bogatih

Planeta

Lider albanske opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša ocenio je da se Albanija nalazi na raskrsnici i da je "neophodno hitno da se zemlja oslobodi autokratije", prenosi portal a1on.

U intervjuu za slovenački list "Delo", on je rekao da" Albanija mora da se promeni od temelja, počevši od pravosuđa", jer "pravda ne sme da bude u rukama vlasti, zakon ne sme da bude monopol u rukama snažnih i bogatih.

"U Albaniji postoje organizovani kriminalni klanovi povezani s Latinskom i Severnom Amerikom, Azijom, pa sve do srca Evrope", rekao Baša i istakao da kriminal uvek ide tamo gde su javne institucije slabe, dok je politika spremna da žrtvuje javna dobra zbog ličnih interesa.

"Tamo gde vlasti ne razmišljaju o investicijama u obrazovanju i zdravstvu, pokušavaju da imaju celokupnu kontrolu u državi, policiji i sudstvu. Zato, mi moramo puno da investiramo u jačanju državnih institucija i podsticanju političke konkurencije", objašnjava Baša.

On dodaje da cilj mora da bude Evropska unija, čemu teži 95 odsto Albanaca.

"Želimo slobodne izbore, pravnu državu i pravdu za sve nas. Trideset godina nakon pada komunizma, ljudi vide da u Albaniji ne postoji pravna, već zarobljena država. To nije zbog ideološke tiranije, već zbog autokratske vlasti koja je uzurpirala celu državu", naglasio je Baša. Komentirašući ideju o ujedinjenju Albanaca ili ideje o Velikoj Albaniji, Baša kaže da Albanija želi da postane deo Evropske unije.

"Identične aspiracije imaju Severna Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija. Zato sam ubeđen da će svi Albanci u ovih pet zemalja biti zajedno kao članice EU", zaključio je lider albanske opozicije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Hektor Pustina)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...