TRAMP ODLAZI IZ JAPANA, ALI NIJE ZADOVOLJAN: Sa Abeom se nije složio o važnim stvarima, evo o kojim
Foto: EPA/CHARLY TRIBALLEAU / POOL

poseta

TRAMP ODLAZI IZ JAPANA, ALI NIJE ZADOVOLJAN: Sa Abeom se nije složio o važnim stvarima, evo o kojim

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp završava četvorodnevnu pompeznu posetu Japanu uz očigledna neslaganja s premijerom Šinzom Abeom o trgovini i Severnoj Koreji.

Tramp i Abe su pokušali da minimiziraju međusobne razlike tokom boravka američkog predsednika u Tokiju, ističući svoj blizak lični odnos i dugotrajnu povezanost SAD i Japana.

Međutim, tenzija je danas bila vidljiva pošto je Tramp umanjio značaj severnokorejskih testiranja raketa kratkog dometa koja brinu Japan i ponovio pretnje da će Tokiju uvesti potencijalno razorne takse na uvoz japanskih automobila i auto delova.

Za razliku od Trampa koji je rekao da ga severnokorejske raketne probe "lično nisu uznemirile", Abe je kazao da su one "za veliko žaljenje". Taj sukob pokazuje ograničenja Abeove dugoročne strategije da zasipa Trampa pažnjom u nadi da će imati neke koristi.

Tramp je delovao nezainteresovano za ustupke Abeu, uprkos raskošnom programu posete, koji je uključivao susret s novim japanskim carem Naruhitom, partiju golfa i posebno mesto na turniru sumo rvanja gde je predsednik SAD pobedniku uručio "Predsednički kup".

(Kurir.rs/Beta-AP/Foto: EPA/Charly Triballeau/Pool)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track