NOVI EKONOMSKI RAT NA POMOLU: Amerika uvodi takse na vijetnamski čelik od 456 odsto!
Foto: AP

PRITISAK

NOVI EKONOMSKI RAT NA POMOLU: Amerika uvodi takse na vijetnamski čelik od 456 odsto!

Planeta -

Američko ministarstvo trgovine je saopštilo da će uvesti tarife u visini do 456 odsto na uvoz određenih proizvoda od čelika iz Vijetnama, koji nose lažnu oznaku "Made in Vietnam", a u stvari potiču iz drugih azijskih zemalja.

Naime, američko ministarstvo trgovine navodi da vijetnamska preduzeća nabavljaju određene proizvode od čelika iz Južne Koreje ili Tajvana, malo ih dorade i potom izvoze u Sjedinjene Države, prenosi Rojters.

Reagujući na ovu vest, vijetnamsko Ministarstvo spoljnih poslova je pozvalo svoje proizvođače da koriste domaće sirovine kako bi izbegli američke tarife.

"Ministarstvo industrije i trgovine upozorilo je lokalne kompanije na moguće akcije zemalja uvoznica, uključujući SAD, i pozvalo ih da primenjuju strože zahteve u slučajevima zaštite trgovine", izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Le Ti Tu Hang na redovnoj konferenciji za novinare u Hanoju.

Vijetnamske kompanije bi, kako je istakla, trebalo da razmotre poslovne strategije koje podrazumevaju prelazak na domaće materijale.

Vijetnam će, prema njenim rečima, nastaviti da sarađuje sa SAD u nastojanju da se "uhvati u koštac" sa proizvodima stranog porekla koji ilegalno dobijaju oznaku "Proizvedeno u Vijetnamu" kako bi izbegli tarife.

Za Vijetnam su Sjedinjene Države najveće izvozno tržište, a suficit u trgovini sa SAD povećan je na 17 milijardi dolara u prvih pet meseci ove godine u odnosu na 12,9 milijardi dolara iz istog perioda prošle godine.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track