Najnovije vesti

LIBIJSKE VLASTI STRAHUJU OD GADAFIJEVOG SINA: Ekspresno uhapsili dvojicu Rusa koji su posetili Saifa el Islama! Boje se njegovog uticaja na izbore!
Foto: Profimedia

otkriveno

LIBIJSKE VLASTI STRAHUJU OD GADAFIJEVOG SINA: Ekspresno uhapsili dvojicu Rusa koji su posetili Saifa el Islama! Boje se njegovog uticaja na izbore!

Planeta

Saif el Islam Gadafi, sin bivšeg libijskog lidera Moamer el Gadafija, nalazi se u libijskom gradu Zintan, rekao je šef Odeljenja za kriminalne istrage pri Glavnom tužilaštvu Libije Sadik el Sur.

Prema njegovim rečima, dvojica ruskih državljana iz Fonda za zaštitu nacionalnih vrednosti uhapšena su zbog toga što su dva puta posetili Saifa el Islama Gadafija u njegovoj kući u Zintanu. Oni su osumnjičeni da su pokušali da utiču na predstojeće izbore u Libiji.

"On je u gradu Zintan. Živi u jednoj od kuća. Tamo je na slobodi, ali kod nas je za njim raspisana poternica", rekao je Sur.

foto: Profimedia

Na leto 2017. godine naoružana grupacija "Abu Bakr el Sidik", koja je otela i gotovo šest godina držala sina bivšeg libijskog lidera, saopštila je da je Saif el Islam bio oslobođen.

Prema navodima te grupacije, Saif el Islam Gadafi je oslobođen "u skladu sa sveopštom amnestijom koju je objavio libijski parlament (na istoku zemlje)". Nije bilo poznato gde se sve to vreme nalazio Saif el Islam.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda je posle vesti o oslobađanju Gadafijevog sina tražio da se on ponovo uhapsi na osnovu sudskog naloga iz 2011. godine.

Na proleće prošle godine predstavnici Gadafijevog sina su saopštili da Saif el Islam namerava da se kandiduje na izborima u Libiji za predsednika države.

Posle svrgavanja režima Moamera Gadafija 2011. godine ustanici su ubili libijskog lidera, kao i njegovog sina Muatasema. Gadafijev sin Hamis je poginuo tokom bombardovanja Trupolija, a Saif el Islam, jedan od najpredanijih Gadafijevih saradnika, bio je zarobljen.

foto: EPA

U julu 2015. godine bio je osuđen na smrt. Gadafijev sin Sadi je pobegao u Niger, ali je predat novim libijskim vlastima 2014. godine. Gadafijeva ćerka Ajša, kao i njegova supruga i sinovi Muhamed i Hanibal su uspeli da se spasu zajedno s decom, pobegavši u Alžir koji im je pružio azil.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...