POLJACI ŠTAMPAJU NALEPNICE - ZONA BEZ GEJEVA: Prva reagovala ambasadorka SAD (FOTO)
Foto: Profimedia

ko drugi

POLJACI ŠTAMPAJU NALEPNICE - ZONA BEZ GEJEVA: Prva reagovala ambasadorka SAD (FOTO)

Planeta -

Gazeta Polska, konzervativne poljske novine bliske vladajućoj stranci Pravo i pravednost, objavile su da će od svog idućeg izdanja objavljivati nalepnice s oznakom "zona bez gejeva".

Na nalepnicama je prikazana zastava u duginim bojama precrtana crnim krstom. Novine su u jednomna Tviteru objavile primerak naljepnica koje će od iduće nedelje biti u opticaju.

Novina ima tiraž od 110.000 primeraka i otvoreno podržava vladajuću

konzervativnu stranku.

Ambasadorka SAD-a u Poljskoj Džordžeta Mosbaher otvoreno je kritikovala ovaj potez, na što je urednik novina rekao da svako mišljenje treba poštovati.

"Razočarana sam i zabrinuta što neke grupe koriste nalepnice u cilju promocije mržnje i netolerancije. Trebamo podržati pravo na slobodu govora, ali isto tako podržati različitost i toleranciju", izjavila je Mosbaher.

Urednik novina Tomaž Sakievič je odgovorio: "Ako ste aktivista za prava gej osoba, to ne znači da ste nužno i tolerantniji. Poljaci vole slobodu i toleranciju poznaju već vekovima. Zato su i poduprli nezavisnost SAD-a."

Zamenik gradonačelnika Varšave Pavel Rabiej izjavio je da će uložiti prigovor.

"Nemački fašisti imali su zone bez Jevreja. Ta tradicija i dalje ima svoje sledbenike, ovoga puta u Poljskoj", izjavio je dodajući da se sve događa pod okriljem vladajuće stranke i katoličkih biskupa.

Brakovi između osoba istog pola u Poljskoj su i dalje zabranjeni zakonom.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track