TEK ŠTO JE DOŠAO NA VLAST, A VEĆ ŽELI VEĆU MOĆ: Zelenski bi da se dobro ustoliči na opštim izborima u Ukrajini! Cela zemlja iščekuje glasanje u nedelju! (VIDEO)
Foto: EPA / Sergey Dolzehenko

osladila mu se vlast

TEK ŠTO JE DOŠAO NA VLAST, A VEĆ ŽELI VEĆU MOĆ: Zelenski bi da se dobro ustoliči na opštim izborima u Ukrajini! Cela zemlja iščekuje glasanje u nedelju! (VIDEO)

Planeta -

Tri meseca nakon što je pobedio na ukrajinskim predsedničkim izborima, bivši komičar Vladimir Zelenski nada se da će njegova stranka pobediti na prevremenim parlamentarnim izborima u nedelju i učvrstiti njegovu vlast.

Zelenski se nada da njegova stranka Sluga naroda, nazvana po sitkomu u kom je glumio predsednika, može da obezbedi kontrolu u parlamentu zahvaljujući gnevu javnosti zbog korupcije i niskog životnog standarda u jednoj od najsiromašnijih evropskih zemalja, javljaju svetske novinske agencije.

Ankete pokazuju da je to moguće, jer je ona najpopularniji politički pokret u zemlji.

Četrdesetednogodišnji glumac bez ranijeg političkog iskustva iznenadio je Ukrajinu, ali i čitav svet, kada je nedavno postao najmlađi predsednik te bivše sovjetske republike.

On trenutno deli vlast sa vladom i predstavnicima koji su većinom odani njegovom prethodniku Petru Porošenku.

"Moći ćemo da sastavimo normalni parlament sa pravim profesionalcima", rekao je Zelenski u video obraćanju u utorak, a prenosi AFP.

Između 42 i 52 odsto Ukrajinaca koji su već odlučili kome će dati podršku na izborima, rekli su da je njihov izbor stranka Sluga naroda, pokazuju ankete.

Međutim, raširena korupcija najviše muči Ukrajince. Zelenski i njegova nova vlada takođe će morati da sprovedu reforme dogovorene sa međunarodnim donatorima kako bi osigurali milijarde dolara novih zajmova i održali stabilnu ekonomiju.

Jedna od njegovih prvih odluka nakon što je preuzeo dužnost bila je da se iseli iz zgrade u kojoj su boravili bivši predsednici, što je označilo simboličan prekid sa starom politikom - baš kao što je učinio njegov fiktivni predsednik iz televizijske serije.

Irina Bekeškina, direktorka Udruženja za demokratske inicijative sa sedištem u Kijevu, izjavila je da je Zelenski "san" za birače, ali da nije jasno kakva će biti stvarnost.

San je da će "ta stranka biti potpuno drugačija od bivše političke elite. Da će Sluga naroda stvarno služiti narodu", kazala je.

"Apsolutno novi ljudi"

Parlamentarni izbori bili su predviđeni za oktobar, ali je Zelenski odmah po preuzimanju dužnosti sazvao prevremene izbore kako bi učvrstio svoju vlast.

Očekuje se da će ti izbori promeniti sastav parlamenta u kojem sada dominira stranka Petra Porošenka.

"To će biti apsolutno novi ljudi", rekla je Bekeškina za AFP. "I to je ono što birači žele."

Ukupno 225 od 424 člana parlamenta bira se sa stranačkih lista, dok se ostali direktno biraju. Izborni prag za ulazak u parlament je pet odsto.

Nedostatak iskustva u korupciji

Proruska stranka Opoziciona platforma - Za život, druga je najpopularnija u ispitivanjima javnog mnjenja koja joj daju 14 odsto podrške birača.

Član stranke Viktor Medvedčuk, koji tvrdi da je ruski predsednik Vladimir Putin kum njegovoj ćerki, mogao bi da se vrati u parlament nakon dugog odsustva.

Porošenkova stranka, koja je nakon je sada preimenovana u Evropsku solidarnost, i stranka bivše premijerke Julije Timošenko imaju do devet, odnosno do sedam odsto podrške.

Iako neki analitičari strahuju da bi mogao da nastane haos zbog neiskusnih predstavnika u novom sazivu parlamenta, mnogi Ukrajinci se nadaju novim licima.

"Iskustvo nije glavna stvar, nedostatak iskustva u korupciji je važniji", kaže Valentin, radnik u fabrici u Kijevu koji planira da glasa za stranku novog predsednika.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track