OVAJ VIDEO OTKRIVA PLANOVE SAD: Američka mornarica  vežba za udare na udaljenim destinacijama! Koriste specijalnu verziju F-35 (VIDEO)
Foto: EPA / Yonhap

provaljeni

OVAJ VIDEO OTKRIVA PLANOVE SAD: Američka mornarica vežba za udare na udaljenim destinacijama! Koriste specijalnu verziju F-35 (VIDEO)

Planeta -

Američka mornarica je objavila video u kojem se vidi F-35B koji pripada marincima kako poleće sa višenamenskog amfibijskog jurišnog broda USS Vasp (LHD-1). Snimak je načinjen dok se brod nalazio u Koralnom moru.

F-35B predstavlja jednu od tri varijante kontroverznog aviona. Varijanta B je namenjena marincima i sposobna je za STOVL odnosno kratko poletanje i vertikalno sletanje, što F-35B čini sposobnim za korištenje sa amfibijskih jurišnih brodova kao što je Vasp.

Ova sposobnost uveliko povećava mogućnost korištenja ovog aviona budući da su zbog dodavanja STOVL mogućnosti žrtvovane neke druge osobine a sama američka mornarica planira korištenje F-35 verzije C koji će biti baziran na nosačima aviona.

F-35 kombinuje različite specijalizovane mogućnosti u jednom avionu. Ipak pokušaj pravljenja jednog aviona koji će pokriti više različitih tipova specijalizovanih aviona se blago rečeno “odbio o glavu” pa je program praćen nizom kašnjenja a ni jedan F-35 još nije dostigao svoju punu operativnost.

Jedna od glavnih stvari F-35 je fuzija senzora koja bi trebala da omogući pilotu uvid u bojno polje kao i deljenje slike bojnog polja sa drugim pilotima što bi u teoriji trebalo da omogući izvršenje misije sa manjim brojem aviona nego što je to bilo moguće do sada.

Američki marinci su vežbali u slučaju korištenja njihovih aviona na dalekim destinacijama, kada bi se njihove operacije odvijale sa brodova poput USS Vasp (LHD-1).

Kurir.rs/Logično.com

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track