FRANCUSKA VIDA RANE OD PAKLENIH VRUĆINA: Vreli talas ubio 1.435 Francuza!
Foto: Asošijejted Pres

klima

FRANCUSKA VIDA RANE OD PAKLENIH VRUĆINA: Vreli talas ubio 1.435 Francuza!

Planeta -

PARIZ - Rekordno visoke temperature koje su u junu i julu pogodile Francusku dovele su do smrti 1.435 osoba, potvrdila je ministarka zdravlja.

Anjes Buzin je govoreći u jednoj radio-emisiji objasnila da je velika vrućina u junu usmrtila 567 ljudi, dok je drugi vreli talac od 21. jula do 27. jula doveo do smrti još 868 osoba.

Kupanje u fontani... Ajfelov toranj, simbol Pariza
Kupanje u fontani... Ajfelov toranj, simbol Parizafoto: Asošijejted Pres

U Francuskoj i većem delu zapadne Evrope ovog leta su zabeležene rekordno visoke temperature. U ovoj zemlji je izmereno čak 46 stepeni Celzijusa, dok je u prestonici Parizu najviša izmerena temperatura bila 42,6 stepeni Celzijusa.

paklena 2003. godina

VIŠE OD 20.000 MRTVIH

Leto iz 2003. bilo je jedno od najtoplijih u istoriji. Više od 20.000 osoba je preminulo usled vrućine u zapadnoj Evropi. Najviše žrtava je zabeleženo u Francuskoj. Zemlja koja nije poznata po vrelim letima, naročito ne u severnom delu, skoro dve nedelje se kuvala na preko 40 stepeni Celzijusa. Većina zgrada i kuća izgrađenih u poslednjih 50 godina nije opremljena klima-uređajima. Građani nisu znali kako da se ponašaju i kolika je važnost hidratacije. Planovi za vanredne situacije nisu podrazumevali reagovanje na klimatske promene. U Portugalu su tog leta zabeležene temperature od 48 stepeni, dok su u španskoj Sevilji izmerena 45,2 stepena.

- Zahvaljujući preventivnim merama, broj smrtnih slučajeva je bio 10 puta manji nego 2003. godine - izjavila je Anjes Bizin.

Od ukupnog broja smrtnih slučajeva od vrućine, deset osoba je preminulo na radnom mestu.

Crveni meteoalarm je proglašavan više puta u nekoliko regiona. Tokom tog perioda škole i javne ustanove su zatvarane kako bi što manje ljudi bilo izloženo paklenim temperaturama. Javni parkovi i bazeni u pojedinim gradovima bili su otvoreni i besplatni za posetioce kako bi se rashladili, dok su u Parizu u zgradama bile formirane privremene "hladne sobe".

SMRTNOST PO ZEMLJAMA

1. Francuska 14.802 2. Portugal 2.039 3. Velika Britanija 2.000 4. Holandija 1.500 5. Nemačka 300

Uprkos brojnim vanrednim merama, nema naznaka da će se situacija popraviti u budućnosti. - Mi kao društvo moramo da pojačamo napore i prilagodimo se klimatskim promenama jer će se one intenzivirati u budućnosti - dodala je Bizinova.

foto: AP

Ona je istakla i da je više od polovine preminulih bilo starije od 75 godina.

Rekordno visoke temperature su ovog leta zabeležene još u Velikoj Britaniji, Belgiji, Nemačkoj, Luksemburgu i Holandiji. Vlasti ovih zemalja još nisu izašle u javnost sa podacima o broju žrtava usled vrelog talasa.

CRNE BROJKE:

46 stepeni bila je najviša temperatura u Francuskoj 42,6 stepeni bila je najviša temperatura u Parizu

Kurir.rs/ Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track