Najnovije vesti

MISTERIJA IZ DUBINE KOSMOSA: Naučnici otkrili čudan signal iz svemira! Ovo nije prvi put, ali niko ne zna ko nam šalje poruke!
Foto: EPA

NIZ BRZIH UDARA

MISTERIJA IZ DUBINE KOSMOSA: Naučnici otkrili čudan signal iz svemira! Ovo nije prvi put, ali niko ne zna ko nam šalje poruke!

Planeta

Kineski naučnici primili su neobičan signal uz pomoć pet stotina metara širokog radioteleskopa FAST.

Reč je o signalnu sačinjenom od niza ponavljajućih brzih "udara" radiosignala (FRB) koji je došao iz dubine svemira i kojeg, bar zasad, naučnici ne mogu objasniti.

FRB signali su jako retki i od 2007. godine kada su prvi put registrovani detektovano je svega oko stotinu. Dešavaju se uglavnom samo jednom i onda nestaju, ali kineski naučnici tvrde da je prošlonedeljni FRB "poznat od ranije".

Kako se navodi, signal FRB121102 registrovan je 2012. godine, a vratio se 2015. godine. Signal je došao iz patuljaste galaksije udaljene tri milijarde svetlosnih godina od Zemlje. Sada, između 30. augusta i 3. septembra, FAST je detektovao isti signal sa više od 10 pulseva.

Iako naučnici ne znaju odakle signali potiču, ne žele da nagađaju u tolikoj meri da se stvori pretpostavka kako je reč o vanzemaljskoj civilizaciji. Ipak, misterija zasad ostaje i stručnjaci rade na objašnjenju fenomena.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...