VELIKA RACIJA I HAPŠENJE U FRANCUSKOJ: Vinarije držale 167 Bugara kao kao robove
Foto: Twitter/Europol

MODERNO ROPSTVO

VELIKA RACIJA I HAPŠENJE U FRANCUSKOJ: Vinarije držale 167 Bugara kao kao robove

Planeta -

PARIZ - U velikoj akciji protiv organizovanog kriminala otkriveno je 167 mogućih žrtava modernog ropstva, objavio je Evropol.

Francuski policajci uhapsili su četiri osobe: trojicu Bugara i jednog Francuza.

Ispostavilo se da je 167 radnika poreklom iz Bugarske mesecima bez naknade radili za francuske vinare. Oni su radili u četiri fabrike koje se bave proizvodnjom vina u blizini Liona, navodi policijska agencija EU.

foto: Twitter/Europol

"Osumnjičeni bugarski državljani odgovorni su za novac, dok je francuski član bande organizovao logistiku i organizaciju smeštaja radnika", navodi Evropol.

foto: Twitter/Europol

Radnici su regrutovani preko legalne agencije za zapošljavanje u Bugarskoj. Prevarenim nadničarima rečeno je da će zarađivati 60 evra dnevno, da će im biti pokriveni troškovi prevoza i smeštaja.

foto: Twitter/Europol

Međutim, smešteni su u kolektivne kampove. Odbijan im je novac za hranu, a kada su im istekli ugovori, obećan novac nije im isplaćen pa nisu mogli da se vrate u Bugarsku.

foto: Twitter/Europol

Krijumčarenje radne snage na kontinentu postalo je raširenije od seksualnog iskorištavanja, objavio je Savet Evrope prošle godine. Procenjuje se da je oko 25 miliona ljudi širom sveta na prisilnom radu, od farmi i fabrika, preko ribarskih flota, ocena je UN agencije za rad.

Kurir.rs/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track