PET NAJSKUPLJIH METROPOLA NA SVETU: Gradovi luksuza ovde vas deru na svakom ćošku
Foto: Shutterstock

VELIKO ISTRAŽIVANJE

PET NAJSKUPLJIH METROPOLA NA SVETU: Gradovi luksuza ovde vas deru na svakom ćošku

Planeta -

LONDON - Singapur, Pariz i Hongkong najskuplji su gradovi za život.

To je pokazalo istraživanje „Cena života u 2019“ istraživačke jedinice magazina Ekonomist.

Prvi put

- Prvi put otkako se rade istraživanja prvo mesto na listi najskupljih gradova za život dele tri grada - Singapur, Hongkong i Pariz. Prvih deset mesta uglavnom dele gradovi iz Azije i Evrope, a Singapur je jedini koji je bio na istoj poziciji i prošle godine. U Evropi su, uz francusku prestonicu, dežurni krivci - švajcarski gradovi Ženeva i Cirih, kao i danski Kopenhagen - navodi se u istraživanju.

foto: Shutterstock

Jačanje dolara ove godine, dodaje se, dovelo je do toga da cena života u američkim gradovima skoči. Ipak, među deset najskupljih su samo Njujork na sedmom i Los Anđeles na desetom mestu. Između njih se nalazi i Tel Aviv. Na šestom mestu je japanska Osaka, dok sedmo mesto s Njujorkom dele Kopenhagen i južnokorejski Seul.

- Ove godine je Karakas, prestonica Venecuele, zbacio sirijski Damask sa poslednjeg mesta ove tabele. Razlog za to je sve gora ekonomska situacija u toj zemlji koju prate socijalni neredi - piše u istraživanju.

Tri decenije

Tim Ekonomista u ovom istraživanju, koje sprovode punih 30 godina, poredi cene 400 proizvoda i usluga koji uključuju hranu, piće, kućne namirnice, mesečnu rentu stanova, račune za komunalije... Osnova za poređenje je Njujork.

Na­j­je­f­ti­ni­ji gra­do­vi na svetu

1. Ka­ra­kas, Venecuela 2. Da­ma­sk, Sirija 3. Ta­škent, Uzbekistan 4. Al­ma­ti, Kazahstan 5. Ba­n­ga­lor, Indija

(Kurir/rs / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track