Najnovije vesti

PET NAJSKUPLJIH METROPOLA NA SVETU: Gradovi luksuza ovde vas deru na svakom ćošku
Foto: Shutterstock

VELIKO ISTRAŽIVANJE

PET NAJSKUPLJIH METROPOLA NA SVETU: Gradovi luksuza ovde vas deru na svakom ćošku

Planeta

LONDON - Singapur, Pariz i Hongkong najskuplji su gradovi za život.


To je pokazalo istraživanje „Cena života u 2019“ istraživačke jedinice magazina Ekonomist.


Prvi put


- Prvi put otkako se rade istraživanja prvo mesto na listi najskupljih gradova za život dele tri grada - Singapur, Hongkong i Pariz. Prvih deset mesta uglavnom dele gradovi iz Azije i Evrope, a Singapur je jedini koji je bio na istoj poziciji i prošle godine. U Evropi su, uz francusku prestonicu, dežurni krivci - švajcarski gradovi Ženeva i Cirih, kao i danski Kopenhagen - navodi se u istraživanju.

 

foto: Shutterstock

Jačanje dolara ove godine, dodaje se, dovelo je do toga da cena života u američkim gradovima skoči. Ipak, među deset najskupljih su samo Njujork na sedmom i Los Anđeles na desetom mestu. Između njih se nalazi i Tel Aviv. Na šestom mestu je japanska Osaka, dok sedmo mesto s Njujorkom dele Kopenhagen i južnokorejski Seul.


- Ove godine je Karakas, prestonica Venecuele, zbacio sirijski Damask sa poslednjeg mesta ove tabele. Razlog za to je sve gora ekonomska situacija u toj zemlji koju prate socijalni neredi - piše u istraživanju.


Tri decenije


Tim Ekonomista u ovom istraživanju, koje sprovode punih 30 godina, poredi cene 400 proizvoda i usluga koji uključuju hranu, piće, kućne namirnice, mesečnu rentu stanova, račune za komunalije... Osnova za poređenje je Njujork.

 

Na­j­je­f­ti­ni­ji
gra­do­vi na svetu

1. Ka­ra­kas, Venecuela
2. Da­ma­sk, Sirija
3. Ta­škent, Uzbekistan
4. Al­ma­ti, Kazahstan
5. Ba­n­ga­lor, Indija

 

 

(Kurir/rs / Foto:Shutterstock)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...