Gradonačelnik Pekinga dao ostavku zbog poplava
Foto: Rojters

Prebrojavaju žrtve

Gradonačelnik Pekinga dao ostavku zbog poplava

Planeta -
Ocenjuje se da su ovo sa jedne strane rutinska smena ali ukazuje da se sve dešava u vreme kada javnost kritikuje gradske vlasti zbog nepripremljenosti na nepogodu koja je u Pekingu odnela najmanje 37 ljudskih žrtava

PEKING - Gradonačelnik Pekinga Guo Đinlong i njegov zamenik Đi Lin podneli su ostavke i odlaze na nove funkcije, javljaju danas kineski državni mediji, dok se u glavnom gradu još prebrojavaju mrtvi od prošlonedeljne oluje sa kišom i poplavama.

Asošijeted pres (AP) ocenjuje da su ovo sa jedne strane rutinska smena ali ukazuje da se sve dešava u vreme kada javnost kritikuje gradske vlasti zbog nepripremljenosti na nepogodu koja je u Pekingu odnela najmanje 37 ljudskih žrtava.

Istovremeno, predviđa se da će još veća količina kiše pasti na glavni grad, a ukazuje se da bi broj mrtvih od prošle sedmice mogao biti još veći - agencija Sinhua prenosi reči zvaničnika najteže pogođene opštine Fangšan da su procene žrtava još preliminarne.

Kineska centralna televizija pustila je danas amaterski video snimak na kojem se vidi kako bujica nosi kola po ulicama Fangšana. Gradonačelnik Guo Đinlong odranije je bio viđen za unapređenje na funkciju gradskog sekretara Komunističke partije, pa njegova ostavka i nije bila iznenađenje.

Jedan od njegovih zamenika Đi Lin, koji je takođe podne ostavku, preuzeo je funkciju šefa gradskog komiteta za politička i pravna pitanja.

Međutim, velike poplave u Pekingu osramotile su gradske vlasti koje su uložile milijarde dolara u modernizaciju grada. Državni mediji, analitičari i obični građani sručili su lavinu kritika na čelnika Pekinga zbog načina na koji su upravljali krizom, i zbog nepripremljenosti na nepogodu koja je snašla glavni grad. Iako se čini da je unapređenje korak napred za Gua, oluja i njene posledice predstavljaju mrlju u njegovoj karijeri, a odražavaju se loše i po njegovog mentora i saveznika - predsednika države Hu Đintaoa.

Sinhua javlja da će Gua zameniti Vang Anšun, gradski zvaničnik od 2007. godine. Velike padavine, najveće poslednjih pola veka, odnele su u Kini ukupno 111 života, a 47 ljudi se vodi kao nestalo. Pogođenea su 22 regiona sa ukupno preko devet miliona ljudi.

Gotovo 1,2 miliona moralo je da bude evakuisano, jer su poplave uništile 54 hiljade kuća, dok je više od 140 hiljada teško oštecjeno. Potencijalno najveća opasnost dolazila je od akumulacionog jezera najveće svetske hidrocentrale Tri klisure, u gornjem toku reke Jangce. Priliv vode u jezero bio je rekordan 71 hiljadu kubnih metara u sekundu, ali je osam odvodnih kanala izbacivalo 43 hiljade kubnih metara u isto vreme, što je omogučilo da centrala normalno radi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track