Oženio se Kim Džong-un!
Foto: Rojters

Svadba, svadba

Oženio se Kim Džong-un!

Planeta -
Supruga mladog Kima je identifikovana samo kao Ri Sol-đu

TOKIO - Severnokorejski mladi vođa Kim Džong-un je oženjen, prikazano je u jednom TV programu državne televizije.

Japanski Radiopress, koji prati zbivanja i medije u Severnoj Koreji, javio je danas da je u jednom TV izveštaju na večernjim vestima objavljeno da je Kim prisustvovao "sa suprugom" ceremoniji završetka izgradnje zabavnog parka u Pjongjangu.

Supruga mladog Kima je identifikovana samo kao Ri Sol-đu, prenela je agencija Kjodo. To je prvi put da je neki severnokorejski medij izvestio o bračnom stanju Kima za koga se veruje da još nema 30 godina.

Mediji u Japanu i Južnoj Koreji su spekulisali poslednjih nedelja da je Kim stao na ludi kamen, jer je u nekoliko javnih prikazivanja bio u prisustvu jedne mlade žene.

Državna TV je tako prikazala da je nedavno prisustvovao muzičkom koncertu i posetio jedno obdanište u pratnji misteriozne žene koja se ponašala kao prva dama. Njen identitet nije objavljen, ali njeno prikazivanje u javnosti je svakako bila promena u odnosu na doba Kim Džong Ila koji se nigde nije pojavljivao sa suprugom.

Za sada nije pozato da li se Kim oženio sa Ri nakon što je postao vođa Severne Koreje posle smrti oca decembra prošle godine ili pre toga.

Džong Unov život je inače bio okružen misterijom, pa se ne zna ni koliko tačno godina ima.On je iz trećeg braka njegovog oca sa korejanskom plesačicom, rođenom u Japanu, Ko Jong-hi, za koju se veruje da je umrla od raka dojke 2004.

Po svim raspoloživim podacima on je završio međunarodnu srednju školu u Švajcarskoj, ali pod drugim imenom. Novine su pisale da je voleo košarku i da crta karikature, a školsko osoblje i drugovi ga se sećaju kao stidljivog dečaka koji je voleo skijanje i holivudske opasne momke kao Žan Klod van Dama.

Od 2010. propagandna mašinerija Severne Koreje je krenula da gradi oko Džong-una isti kult ličnosti koji je pratio i njegovog oca i dedu Kim Il sunga, osnivača i "večnoga vođu" Severne Koreje koji je umro 1994.

Nakon stupanja na vlast u decembru Džong-un je ekspresno preuzeo sve glavne funkcije u zemlji da bi prošle nedelje bio proglašen za maršala severnokorejske vojske, a sada je objavljeno da ima i titulu prvog muža Koreje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track