Najnovije vesti

ULICE HONGKONGA OPET KLJUČAJU, MIR JE KRATKO TRAJAO: Lete cigle, Molotovljevi kokteli i suzavac! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP/Ng Han Guan

NE SMIRUJE SE SITUACIJA

ULICE HONGKONGA OPET KLJUČAJU, MIR JE KRATKO TRAJAO: Lete cigle, Molotovljevi kokteli i suzavac! (FOTO, VIDEO)

Planeta

Više od 16 hiljada ljudi protestovalo je danas na ulicama Hongkonga, a marš je prekinut kada je policija bacila suzavac na masu.

Demonstranti su pre toga bacali Molotovljeve koktele i cigle. Time je prekinut kraći period bez nasilja na protestima koji već šest meseci traju u toj poluautonomnoj pokrajni.

foto: AP/Ng Han Guan

Policija je saopštila da je upotrebila minimum nasilja.

Brojni grđani učestvovali su na nekom od tri današnja okupljana koje su vlasti odobrile, a ovi skupovi su ispit za vlasti i demonstrante nedelju dana posle lokalnih izbora na kojima je ubedljivu pobedu ostvarila prodemokratska strana kojoj Peking i lokalne vlasti odbijaju da daju bilo kakve nove ustupke.

foto: AP/Ng Han Guan

"Ako ne izađemo, vlada će reći da je to samo omladinsko pitanje, ali ovo je problem koji pogađa sve nas. Ako se uplašimo, vlada će nastaviti da gazi naša prava", rekla je Lili Čau (30) koja je na protest došla sa detetom u kolicima.

foto: AP/Ng Han Guan

Cilj okupljanja je da podsete Peking i hongkonške vlasti na zahteve prodemokratskog pokreta, među kojima su uspostavljanje pravog demokratskog opšteg glasanja i sprovođenje nezavisne istrage policijskog nasilja nad demonstrantima.

Demonstranti žele da zadrže pritisak na šeficu vlade Keri Lam posle velike pobede prodemokratskih kandidata na lokalnim izborima pre nedelju dana. Lam je rekla da će ubrzati dijalog, ali od izbora nije napravila nikakve ustupke.

(Kurir.rs/Beta-AP/Foto: AP/Ng Han Guan)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...