MAKRON MALIJU: Ubijeno je 33 terorista! Francuske snage su oslobodile žandarme koji su bii taoci!
Foto: EPA / Legnan Koula

poseta obali slonovače

MAKRON MALIJU: Ubijeno je 33 terorista! Francuske snage su oslobodile žandarme koji su bii taoci!

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron objavio je da je u operaciji francuskih snaga u Abidžanu jutros "neutralisano" 33 "terorista" u oblasti Mopti u Maliju.

"U toku te operacije francuski vojnici su oslobodili dva malijska žandarma koje su ekstremisti držali kao taoce, i zarobili jednu osobu", rekao je francuski šef države bez davanja drugih detalja.

Makron je govorio pred francuskom zajednicom drugog dana svoje posete u Obali Slonovače.

Francuska vojska koristi izraz "neutralisan", ili "izbačen iz borbe" bez preciziranja da li se radi o mrtvim ili zatvorenicima, ali je izvor blizak predsedništvu rekao da su "teroristi ubijeni".

foto: EPA / Legnan Koula

"Taj znatan uspeh je angažovanje naših snaga, to je podrška koju pružamo Maliju, regionu i našoj sopstvenoj bezbednosti", rekao je Makron.

On je rekao da su francuske snage imale gubitke a takođe su jutros imali pobede zbog angažovanja francuskih vojnika u operaciji nazvanoj Barkan.

Operacija je usledila nešto manje od mesec dana od smrti 13 francuskih vojnika u sudaru njihova dva helikoptera za vreme borbene operacije u oblasti koja se nalazi blizu Malija, Nigera i Burkine Faso.

Francuska ima oko 4.500 vojnika u okviru tekuće atniterorističke operacije u regionu afričkog Sahela. Njihovo stalno sedište je u Ndžameni, glavnom gradu Čada. Njeni vojnici u operaciji deluju zajedno sa snagama pet zemalja bivših francuskih kolonija koje se nalaze u Sahelu - Burkine Faso, Čada, Malija, Mauritanije i Nigera.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Legnan Koula

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track