U SLUČAJU RATA IRANA I SAD NI SRBIJA NIJE SIGURNA: Evo koliki je domet balističkih raketa u arsenalu Teherana (VIDEO)
Foto: Profimedia

opasno

U SLUČAJU RATA IRANA I SAD NI SRBIJA NIJE SIGURNA: Evo koliki je domet balističkih raketa u arsenalu Teherana (VIDEO)

Planeta -

Rat između Irana i SAD-a očigledno je izbegnut. Kao što smo već pisali, ovaj sukob bi sigurno bio katastrofalan za obe strane, a gotovo je sigurno da će se preliti i na okolne zemlje Bliskog Istoka.

Ali istovremeno, postoji barem teoretska mogućnost da će Iran udariti odmazde daleko od samog Bliskog Istoka. Ova država ima veliku mrežu paravojnih militantnih grupa koje su već izvele terorističke napade u inostranstvu. Tako se sumnja da je libanski Hezbolah, po nalogu Teherana, 1994. godine raznio jevrejski centar u Buenos Ajresu, usmrtivši 85 ljudi i ranivši stotine, koristeći bombaš samoubicu 1994. godine. Čini se da Hezbolah stoji iza bombardovanja izraelskih turista u Bugarskoj 2012. godine, ubivši šest ljudi, a 32 povređeno.

Pored toga, Iran takođe ima impresivan arsenal sa hiljadama krstarećih i balističkih raketa kratkog, srednjeg i dugog dometa. Iako ne mogu ni blizu Sjedinjenih Država da dosegnu saveznike Izrael i Saudijsku Arabiju.

Rakete su postale centralno sredstvo u iranskoj projekciji moći i sposobnosti za uskraćivanju pristupa pomorskim i vazdušnim silama SAD-a i Zaliva u regionu, piše američki Centar za strateške i međunarodne studije u okviru svog Projekta protivraketne odbrane.

A ono što nam je posebno zanimljivo je da najdalkije rakete mogu dosegnuti čak i jugoistočnu Evropu - uključujući i Srbiju - koliko god bilo neverovatno da bi Iran mogao da odluči napadne region.

Prema informacijama koje je objavio CSIS, iranska krstareća raketa Soumar mogla da pogodi bilo koj deo Srbije, a u susednoj Hrvatskoj na primer, Split i Osijek, ali ne i Zagreb ili Rijeka. Soumar ima domet od 2-3 hiljade kilometara, ali za razliku od drugih, njegova operativnost nije potvrđena, već se samo pretpostavlja da je u funkciji.

Prema izveštaju američkog Ministarstva odbrane, Iran ima najviše raketa na Bliskom Istoku, što nadoknađuje njihov relativni nedostatak vazdušne superiornosti u odnosu na rivale kao što su Izrael i Saudijska Arabija.

Razvoj raketa dugog dometa zaustavljen je 2015. godine, kao deo obustave razvoja nuklearnog programa. Međutim, moguće je da se razvoj nastavio s obzirom na nesuglasice oko nuklearnog sporazuma.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track