TRAMP LIKOVAO NAKON OSLOBAĐANJA U KONGRESU: Demokrate su zlobne, proces protiv mene bio zao i korumpiran (FOTO, VIDEO)
Foto: AP/Patrick Semansky

pobednik

TRAMP LIKOVAO NAKON OSLOBAĐANJA U KONGRESU: Demokrate su zlobne, proces protiv mene bio zao i korumpiran (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp koji je oslobođen krivice u procesu opoziva u Kongresu SAD, osudio je danas ;u obraćanju iz Bele kuće "zlobu" svojih demokratskih protivnika.

Predsednik SAD prvo je trijumfalno mahao naslovnom stranom "Vašington posta" s rečima "Oslobođen krivice", a zatim se obrušio na demokratske članove Kongresa koji su pokrenuli proces njegovog opoziva, optuživši ga u Predstavničkom domu po dve tačke za zloupotrebu vlasti i opstrukciju Kongresa.

Tramp je juče u Senatu gde republikanci imaju većinu, oslobođen krivice po obe tačke optužnice.

"Oni su zlobni i zli" rekao je Tramp, prenosi Frans pres.

foto: AP/Patrick Semansky

U izjavi u Beloj kući punoj svojih pristalica, Tramp je rekao da je proces opoziva bio "sramotan", ponovio da je to bila vrlo "nefer situacija" kao i ono što je jutros već govorio za vreme Godišnjeg molitvenog doručka - da je proces protiv njega bio "zao i korumpiran".

"To ne treba da se ikad više dogodi ijednom predsedniku. Mi smo prošli kroz pakao, što je bilo nefer. Nismo ništa loše uradili", rekao je Tramp.

Dok je govorio, skoro svaki delić Istočne sale u Beloj kući bio je pun njegovih pristalica. Među njima su bili republikanski senatori koji su glasali da ga oslobode krivice, vođa republikanaca Mič Mekonel i senator Čak Grasli, nekoliko članova Trampovog kabineta, uključujući ministre pravde i finansija, Vilijama Bara i Stivena Mnučina, kao i republikanci u Predstavničkom domu Kongresa.

foto: AP/Patrick Semansky

On je ranije danas na Godišnjem molitvenom doručku, gde je bio s vođama Kongresa, uključujući predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi koja je predvodila optužbe za njegov opoziv, isto osuo paljbu na demokrate.

"Kao što svi znaju, moja porodica, naša velika zemlja i vaš predsednik prošli su kroz užasano iskušenje koje su izazvali neki vrlo nepošteni i korumpirani ljudi. Oni su uradili sve u svojoj moći da nas unište i radeći to vrlo su teško povredili našu zemlju", rekao je jutros Tramp.

Njegove izjave su jasan znak da je Tramp posle pobede u procesu opoziva osnažen kao nikad ranije i da ide napred u svojoj kampanji za reizbor sa ujedninjenom Republikanskom strankom iza sebe, navodi AP.

Njegov stav je u velikom kontrastu sa izvinjenjem predsednika Bila Klintona koji je takođe oslobođen na istovetnom suđenju radi opoziva 1999. godine. Klinton se u svojoj izjavi posle oslobađajuće presude u procesu opoziva izvinio američkom narodu zbog onoga što je "rekao i uradio i time pokrenuo te događaje" i zbog "velikog tereta" koje su ta njegova dela "nanela Kongresu i američkom narodu".

Tramp je u svom godišnjem govoru o stanju nacije pred oba doma Kongresa izbegao da govori o procesu opoziva, dok ga Senat narednog dana nije zvanično oslobodio. On sada već koristi proces opoziva kao adut u trci za novi mandat na izborima u novembru ove godine.

(Kurir.rs/Beta/Foto: AP Photo/Patrick Semansky)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track