ZBOG KORONE SU AFRIČKE TINEJDŽERKE U VELIKOJ OPASNOSTI Karantin ih čuva od virusa, ali onda postaju žrtve manijaka VIDEO
Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

tuga

ZBOG KORONE SU AFRIČKE TINEJDŽERKE U VELIKOJ OPASNOSTI Karantin ih čuva od virusa, ali onda postaju žrtve manijaka VIDEO

Planeta -

Nakon što su vlasti u Africi odlučile da zatvore škole kako bi sprečile širenje COVID-19, stručnjaci upozoravaju na mogući porast maloletničkih trudnoća, do kog je došlo 2014. godine, u vreme kada je uveden karantin zbog ebole.

Stručnjaci smatraju da bi ovog puta trebalo preduzeti preventivne mere i treba sprečiti veliki broj neželjenih trudnoća. Oni se takođe nadaju da će aktiviranje telefonskih službi podrške i pooštravanje kazne za silovatelje sprečiti istu situaciju koja se dogodila usred karantene protiv ebole, prenosi Reuters.

Od 2014. do 2016., kada su škole ebole bile zatvorene čak 9 meseci, broj maloletničkih trudnoća naglo je porastao. Procenjuje se da je čak 18.000 tinejdžerki zatrudnilo tokom perioda, što je imalo doživotne posledice.

"Veruje se da je veliki broj devojaka silovan tokom ovog perioda, što je kasnije rezultiralo neželjenom trudnoćom. Svima je rečeno da ostanu kod kuće i poštuju mere bezbednosti, što je na kraju dovelo do silovanja velikog broja devojčica - komšija ili bliskih rođaka", rekla je Džudi Gitau, afrička koordinatorka za prava žena.

Stručnjaci upozoravaju da bi zatvaranje škola moglo dovesti do istog slučaja i da bi država trebala biti svesnija ovog problema, kao i oštre kazne za silovanje.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track