Najnovije vesti

PRVI SLUČAJ U SVETU: Preminuo sudsko-medicinski veštak koji se koronom zarazio od preminule osobe
Foto: Profimedia

tajland

PRVI SLUČAJ U SVETU: Preminuo sudsko-medicinski veštak koji se koronom zarazio od preminule osobe

Planeta

Na Tajlandu je od virusa korone preminuo sudsko-medicinski veštak, koji je bio inficiran od preminule osobe – to je prvi u svetu zvanično potvrđen takav slučaj, piše Dejli Mejl.

Zdravstvene organizacije pozvale su sudsko-medicinske veštake i patologe da poštuju mere predostrožnosti, jer još uvek nema potpunih informacija o putevima širenja virusa korona. Ističe se da se dezinfekcija, koja se sprovodi u operacijskim salama, može obaviti i na patološkim odeljenjima.

Prema mišljenju stručnjaka, verovatnoća da je veštaka zarazio živi nosilac virusa je mala, jer je bio u stalnom kontaktu sa mrtvima. Ne postoje tačni podaci o broju leševa zaraženih virusom korona, jer se na njima ne obavljaju redovni pregledi.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, pluća osoba preminulih od pneumonije, koja je izazvana novom vrstom virusa korona - mogu da predstavljaju opasnost ako se sa njima ne postupa pravilno tokom obdukcije. Takođe se tvrdi da virusi nakon smrti svojih nosilaca ne žive dugo.

Na Tajlandu je, prema poslednjim podacima, 2.613 ljudi zaraženo virusom korona, a od početka epidemije registrovan je 41 smrtni slučaj.

Širom sveta zabeleženo je više od 1.947.000 slučajeva Kovida-19. Preminulo je više od 121.000 ljudi, a oporavilo se više od 446.000, prenosi sajt Vorldometers.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...