PANDEMIJA KORONE U SVETU: Raste broj preminulih u Španiji, Čile izdaje prvi svetski pasoš za negativne na VIRUS
Foto: EPA / Salvatore Di Nolfi

IZ MINUTA U MINUT

PANDEMIJA KORONE U SVETU: Raste broj preminulih u Španiji, Čile izdaje prvi svetski pasoš za negativne na VIRUS

Planeta -

* Koronavirusom je zaraženo ukupno 2.482.044 ljudi, a preminulo je 170.456;

* Od virusa se oporavilo 652.150 ljudi;

* U SAD je obolelo 792.913 ljudi, a preminulo je 42.517;

* U Španiji je zaraženo 200.210 ljudi, a preminulo je 20.852;

* U Italiji je inficirano 181.228 ljudi, a preminulo je 24.114 osoba;

* U Francuskoj je zaraženo 155.383 ljudi, a preminulo je 20.265;

* U Nemačkoj je obolelo 147.065 ljudi, a preminulo je 4.862;

* U Velikoj Britaniji je inficirano 124.743 ljudi, a preminulo je 16.509 osoba;

U SEVERNOJ MAKEDONIJI 224 IZLEČENA OD KORONAVIRUSA, SEDAM NOVOZARAŽENIH

U Severnoj Makedoniji je umro još jedana pacijent sa korona virusom i ukupan broj umrlih je sada 55, objavio je danas ministar zdravlja Venko Filipče.

Filipče je istakao da su registrovana još 24 izlečena pacijenta koji su se lečili u kućnim uslovim i da se broj ozdravelih popeo na 224. ; ; On je na "Fejsbuku" naveo da je umro jedan 70-godišnjak koji je u teškom stanju 8. aprila hospitalizovan u skopskoj Gradskoj bolnici "8. septembar" i odmah priključen na respirator.

U prethodna 24 sata napravljeno je 207 testova i potvrdjeno sedam novih slučajeva zaraze, pa ukupan broj dijagnostikovanih iznosi 1.231, od koji su 952 slučaja aktivna.

foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

SLOVENIJA: 9 NOVOZARAŽENIH, VIŠE ŽENA NEGO MUŠKARACA

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno devet novih slučajeva novog korona virusa, što je najmanji broj od 24. marta.

Ukupan broj zaraženih porastao je na 1.344, nije zabeležen nijedan novi smrtni slučaj, a do sada je u toj zemlji umrlo 77 osoba, prenosi agencija STA.

Na intenzivnoj nezi nalazi se 25 osoba, što je najmanji broj od 29. marta.

Među inficiranima je, prema zvaničnim podacima vlade objavljenim u ponedeljak, više žena nego muškaraca, 742 žena i 593 muškarca, prenosi TV N1 Zagreb.

foto: EPA / Igor Kupljenik

PREMIJERKA I PRVI ČOVEK ZDRAVSTVA HIT NA NOVOM ZELANDU

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern i prvi čovek zdravstvenog sistema te zemlje Ešli Blumfild uživaju veliku podršku tamošnje javnosti zbog uspeha u upravljanju krizom izazvanom korona virusom.

Podrška nije izostala ni kada su ove sedmice najavili odlaganje ublažavanja veoma restriktivnih mera ograničenja kretanja i izolacije - stanovništvo, koje najvećim delom boravi u svojim kućama već mesec dana, odgovorilo je pozitivnim porukama na društvenim mrežama, javlja Rojters.

Na Novom Zelandu dosad je zabeleženo 1.445 slučajeva COVID-19, dok je broj preminulih 13, a Ardenova je najavila da će ublažavanje mera uslediti od 27. aprila.

foto: Profimedia

MAĐARSKA: VRHUNAC EPIDEMIJE BI MOGAO DA BUDE POMEREN

Vrhunac epidemije u Mađarskoj, koji se očekuje početkom maja, mogao bi da bude pomeren, jer se narednog meseca očekuje veliki broj pacijenata, izjavio je danas šef infektologije bolnice Sveti Laslo u Budimpešti Janoš Slavik.

On je kazao da očekuje da epidemija počne da se smiruje u junu, prenosi MTI.

Slavik navodi da trenutno i dalje raste broj obolelih, kao i da Mađarska trenutno ima dovoljan broj respiratora.

foto: AP/Zsolt Szigetvary/MTI

SZO O POREKLU VIRUSA: SVI DOKAZI UPUĆUJU NA SLEPE MIŠEVE

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da svi dokazi upućuju na to da su novi korona virus preneli slepi miševi u Kini krajem prošle godine i da nije nastao u laboratoriji.

Predsednik SAD Donald Tramp prošle sedmice rekao je da vlada pokušava da utvrdi da li je virus nastao u laboratoriji u Vuhanu u Kini.

"Svi dostupni dokazi ukazuju na to da je virus potekao od životinja i da ga naučnici nisu napravili, niti da su manipuisali njime", saopštila je portparol SZO Fedela Čaib na konferenciji u Ženevi, prenosi Rojters.

Još nije razjašnjeno kako se virus preneo sa životinja na ljude, ali je sasvim sigurno da je nosilac-domaćin bila životinja.

foto: Profimedia

SEBASTIJAN KURC NAJAVIO DALJE POPUŠTANJE RESTRIKCIJA OD 1. MAJA

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je danas da će od 1. maja krenuti nova popuštanja restriktivnih mera, uvedenih usled borbe protiv pandemije korona virusa, a da će od 15 maja početi postepen povratak u škole, biće otvoreni ugostiteljski objekti, a biće dozvoljeno i obavljanje verskih službi u prisustvu vernika.

Kurc je, na konferenciji za štampu, najavio da će, nakon što su male radnje mogle otvoriti svoja vrata od prošlog utorka, to od 1. maja učiniti sve ostale prodavnice.

Kazao je i da će od 1. maja biti moguće pružanje usluga, te da će radnje moći ponovo da otvore frizeri, pedikiri, manikiri, ali uz obavezno nošenje zaštitnih maski i potrebnog rastojanja.

foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

NORVERŠKA: BROJ ZARAŽENIH PORASTAO ZA 53, UKUPNO 7.166 OBOLELIH

Broj zaraženih od korona virusa u Norveškoj porastao je za 53, na ukupno 7.166, saopštio je danas Norveški institut za javno zdravlje.

Poslednjih dana povećanje broja inficiranih je stabilano i iznosilo je oko 100 dnevno, a današnji broj najniži je u protekle dve sedmice, preneo je TAS S.

Ukupno 182 pacijenta su umrla od korona virusa u zemlji, dok je 160 osoba hospitalizovano.

ŠVAJCARSKA: BROJ ZARAŽENIH U OPADANJU

U Švajcarskoj je u poslednja 24 sata od korona virusa preminulo još 45 osoba, saopštila je Agencija za javno zdravstvo.

Ukupan broj žrtava u Švajcarskoj je 1.187, navodi Rojters.

Broj pozitivnih na korona virus povećan je za 119, pa je ukupno zaraženo 28.063 osobe.

Broj zaraženih usporava od petka. Krajem marta, kada je epidemija bila na vrhuncu u Švajcarskoj, dnevno je prijavljivano i 1.300 novih slučajeva.

foto: Profimedia

VELIKA BRITANIJA: PRAVI BROJ PREMINULIH VEĆI ZA 40 ODSTO

Pravi broj smrtnih slučajeva u Britaniji od COVID-19 bio je veći za 40 odsto od dnevnih podataka koje je vlada davala do 10. aprila, prema današnjim podacima koji uključuju broj smrtnih slučajeva u zejednicama.

Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS) saopštila je da je zabeležila 13.121 smrtni slučaj do 10. aprila u Engleskoj i Velsu, koje obuhvataju većinu britanskog stanovništva, u poredenju sa 9.288 na osnovu podataka koje je pružala vlada o umrlima u bolnici.

POPUŠTANJE MERA TREBA DA SE ODVIJA RAZLIČITO PO REGIJAMA

Kao moguci datum kraja totalnog karantina zbog epidemije Covid-19 i postepenog labavljena mera zabrane i u Italiji se najacesce pominje 4 maj, a procene koje je objavila Nacionalna Opservatorija za zdravlje u italijanskim regijama, govore da bi otvaranje trebalo biti u različito vreme u regijama, a zavisno od toga kolika je teritorija bila izlozena ili pogođena zarazom.

Procene su napravljene na osnovu podataka o broju zarazenih koje je saopstavala Civilna Zastita u periodu od 24, marta do 17 aprila.

NOVI SLUČAJEVI KOVID-19 U KINESKOJ PROVINCIJI ŠANSI

U severozapadnoj kineskoj provinciji Šansi, koja se nalazila na prvoj liniji borbe protiv korona virusa, danas je potvrđen 21 novi slučaj COVID-19, posle gotovo tri nedelje bez novozaraženih.

Kako prenosi Rojters, radi se o kineskim državljanima koji su doputovali iz inostranstva, a sedam slučajeva bilo je bez kliničkih simptoma.

Zbog zabrane dolaznih međunarodnih letova na pekinškom aerodromu, avion kojim su oni doputovali iz Moskve sleteo je juče u Sijanu, glavnom gradu provincije, odakle je trebalo da nastave put ka Pekingu, ali je testiranjem, koje je izvršeno na aerodromu u Sijanu, utvrđeno da su ovi ljudi bili pozitivni na korona virus.

U ŠPANIJI ZA 24 SATA I DALJE RASTE BROJ ŽRTAVA

Prema najnovijim podacima u Španiji je preminulo za poslednja 24 sata 430 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Broj žrtava korona virusa u Španiji i dalje raste, iako broj obolelih opada iz dana u dan. Ukupan broj preminulih je 21.282.

Virusom kovid-19 inficirano je za poslednja 24 sata skoro 4. 000 ljudi, ukupno 204. 178. Po broju zaraženih, Španija je odmah iza SAD.

VELIKA BRITANIJA: MASKE ZA STANOVNIŠTVO ILI ZA ZDRAVSTVENE RADNIKE?

Načelnici bolnica u Velikoj Britaniji strahuju da bi zdravstveni radnici u toj zemlji mogli da se suoče sa nedovoljnom količinom zaštitnih maski za lice ako vlada njihovo nošenje preporuči stanovništvu u cilju zaštite od korona virusa.

Kako navodi BBC, naučni savetnici vlade sastaće se kako bi razmotrili da li stanovništvu treba izdati tu preporuku, ali zaduženi za snabdevanje zdravstvenog sistema smatraju da treba da postoje jasni dokazi koji opravdavaju takav potez i da, budući da u čitavom svetu vlada ogromna potražnja za maskama, prioritet treba da budu zdravstveni radnici.

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da ne postoje dokazi koji govore u prilog tome da maske treba da koristi opšta populacija, već da to treba da čine radnici u zdravstvu i ustanovama za pružanje nege, a osim njih, samo pojedinci koji su oboleli ili se brinu o bolesnima.

MARIN LE PEN: EU PRVA ŽRTVA KORONA VIRUSA

EU je nesposobnošću i nespremnošću da zaštiti građane zemalja članica postala prva žrtva korona virusa, smatra populista Marin le Pen, predsednica francuske stranke Nacionalno okupljanje i navodi da je EU tehnokratska organizacija, potpuno odvojena od naroda i isključena iz njihovih glavnih briga.

Ona je u intervjuu za "Novosti" rekla da EU nije ni znala, ni mogla da predvidi, reaguje i koordinira, ni najmanjom efikasnom akcijom da bi se zaustavila epidemija.

foto: EPA / Sebastien Nogier

JEDAN NOVI SLUČAJ ZARAZE U CRNOJ GORI, UKUPNO 313 OBOLELIH

Prema najnovijim informacijama u Crnoj Gori je potvrđen jedan novi slučaj zaraze korona virusom i sada ih je ukupno 313, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje.

"Od jučerašnjeg preseka stanja pa jutros do 8,30, laboratorije Instituta za javno zdravlje završile su analizu 48 uzorka, među kojima je jedan bio pozitivan na prisustvo novog koronavirusa", navodi se u saopštenju.

Radi se, kako su kazali, o slučaju iz Budve koji je kontakt prethodno poznatog slučaja.

foto: Profimedia

ČILE IZDAJE PRVI SVETSKI PASOŠ ZA NEGATIVNE NA KOVID-19

Čile namerava da postane prva zemlja koja ce izdati "svetski pasoš" ljudima koji su nakon oporavka od koronavirusa stekli imunitiet, a zahvaljujići tom važnom dokumentu za njih neće postojati nikakva ograničenja u kretanju.

Taj specijani pasoš omogućio bi svima koji su se oporavili od koronavirusa ili su testirani na prisustvo antitela da se vrate na posao i zemlji pomognu da se otvori, prenosi Vašington Post.

Paula Daza, predstavnica čileanskog Ministarstva zdravlja, rekla je da više od 4. 600 ljudi večh ima pravo na taj specijani pasoš.

OTPUŠTEN BRAČNI PAR IZ VUHANA, PRVI OBOLELI U ITALIJI

Bracni par Kineza iz Vuhana, turista starosti 66 i 67 godina, koji su na turistickom putovanju po Italiji prvi oboleli od koronavirusa, juce su otpusteni iz bolnice, nakon sto su dva puta testirani i bilii negativan rezultat na coronavirus.

Nakon akutne faze, oboje su bili u teskom stanju, prosli su dugu fazu oporavka i posttraumatsku terapiju, jer kako kazu lekari, u teskim slucajevima zaraze koronavirusom pacijenti pretrpe i sok.

ŠADE: NE NAZIRE SE KRAJ EPIDEMIJE

Zamenik šefa nemačkog Instituta za zarazne bolesti Robert Koh Lars Šade upozorio je danas da je situacija u vezi sa korona virusom, i pored velikog dostignuća proteklih nedelja, i dalje ozbiljna.

"Ne nazire se još kraj epidemije. Broj slučajeva može ponovo porasti", naglasio je Ssade na konferenciji za štampu.

On je istakao da svaki pojedinac mora dati svoj doprinos da broj infekcija bude što niži, i to, pre svega, iz solidarnosti sa medicinskim osobljem i rizičnim grupama.

Preneo je da je juče broj reprodukcije virusa bio na 0,9, i da postoje velike regionalne razlike.

Šade smatra da je velika opasnost od drugog talasa infekcije ako dođe do brzog popuštanja mera.

foto: EPA / SASCHA STEINBACH

DANSKA: ZABRANJENO OKUPLJANJE VIŠE OD 500 OSOBA DO 1. SEPTEMBRA

Danska je zabranila sva okupljanja na kojima ima više od 500 osoba do 1. septembra, saopštilo je ministarstvo zdravlja Danske.

Ovo saopštenje je u suprotnosti sa pisanjima medija u kojima je navedeno da će danske vlasti dozvoliti sva veća okupljanja od 10. maja, navodi Rojters.

Trenutno je na snazi mera kojom je do 10. maja dozvoljeno druženje u javnosti do desetoro ljudi.

U Danskoj je korona virusom zaraženo 7.515 osoba, a preminulo je 364 obolelih.

GRADONAČELNIK NJUJORKA OŠTRO KRITIKOVAO TRAMPA

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio oštro je kritikovao predsednika Donalda Trampa i potpredsednika Majk Pensa i optužio ih da ignorišu tešku situaciju u Njujorku i ne pokazuju spremnost da finansijski pomognu najmnogoljudnijem gradu SAD, prenosi britanski Gardijan.

"Predsedniče Tramp, šta se događa? Zašto ste sada zanemeli kada uvek imate nešto da kažete? Kako to da ste vi, koji o svemu imate svoje mišljenje, sada bez ideje kako da se pomogne američkim državama i gradovima", iročno se obratio gradonačelnik Njujorka šefu Bele kuće.

Gradonačelnik de Blazio je kritikovao je paket federalne pomoći u iznosu od 2 biliona dolara, u okviru kojeg je samo 1,4 milijarde dolara namenjena Njujorku, u poređenju sa 58 milijardi koliko je predviđeno za oporavak avio-industrije.

foto: Profimedia

RASTE BROJ ZARAŽENIH U RUSIJI, SKORO 53.000 OBOLELIH

U Rusiji je tokom poslednja 24 sata registrovano 5.642 novih slučajeva korona virusa.

Ukupan broj zaraženih je 52.763, saopštio je Centar za krizne situacije Rusije.

Od infekcije virusom kovid-19 preminula je još 51 osoba, čime je ukupan broj žrtava porastao na 456.

Broj zaraženih u Rusiji, navodi Rojters, naglo je počeo da raste početkom ovog meseca, iako je taj broj mnogo manji nego što je prijaljivan na početku epidemije u zemljama severne Evrope.

foto: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

ITALIJA: DO KRAJA NEDELJE PLAN POSTEPENOG UBLAŽAVANJA MERA

Do kraja ove nedelje, Italija će obelodaniti plan postepenog ublažavanja vanrednih mera uvedenih zbog epidemije korona virusa, izveštava Rojters.

"Želeo bih da mogu da kažem - hajde da sve otvorimo, odmah. Počinjemo od sutra ujutru. Ali takva odluka bi bila neodgovorna i izazvala bi novo, nekontrolisano rasplamsavanje epidemije, čime bi bili poništeni svi napori koje smo uložili do sada", izjavio je Đuzepe Konte, predsednik vlade Italije, treće najjače ekonomije u Evro zoni.

Premijer Konte je najavio nacionalni plan restarta ekonomije koji će biti usklađen sa specifičnostima situacije u regionima.

foto: EPA / Giuseppe Lami

NEMAČKA VLADA RAZMATRA NOVI KORONA ZAKON

Nemačka vlada planira novi paket zakonskih mera u oblasti zdravstva povodom pandemije korona virusa.

Radi se, između ostalih, o masivnom proširenju testiranja na korona virus i uz pomoć veterinara, o oštrijim obavezama prijavljivanja sumnjivih slučaja i oboljenja, kao i laboratorijskim analizama, te zaštiti privatnih zdravstvenih osiguranika, koji bi u aktuelnoj krizi mogli dospeti u finansijske teškoće.

Novi paket mera zahteva da laboratorije i lekari ubuduće nadležnim zdravstvenim ustanovama moraju prijavljivati ne samo slučaje sumnje na infekciju, potvrđene i smrtne slučajeve, već i negativne testove, kao i izlečene.

foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

U REPUBLICI SRPSKOJ 564 ZARAŽENIH I 262 OPORAVLJENE OSOBE

U Republici Srpskoj registrovano je 19 novih slučajeva virusa korona, čime je broj zaraženih povećan na 564, saopštio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Šeranić je konferenciji za novinare rekao da je u protekla 24 sata testirano 209 uzoraka, te da je prisustvo virusa potvrđeno kod 19 osoba.

U pitanju je 10 muškaraca i devet žena.

SAD: BONUSI ZA HEROJE OD PET DO 50 ODSTO, HVALA NIJE DOVOLJNO

Guverner Njujorka Endrju Kuomo najavio je da će svi zaposleni na prvoj liniji odbrane od koronavirusa dobiti bonus, jer kako kaže za sve što čine ipak nije dovoljno samo hvala, a to će biti praksa i u ostalim delovima SAD.

Zdravstveni radnici, radnici u metrou, u javnom prevozu, zaposleni u prodavnicama hrane i svi ostali na prvoj liniji dobiće 50 odsto bonusa za ono što im se plaća za rad tokom pandemije.

foto: EPA / Justin Lane

TRAMP OBUSTAVLJA IMIGRACIJU DA BI ZAŠTITIO AMERIČKA RADNA MESTA U JEKU KRIZE ZBOG KORONE

Američki predsednik Donald Tramp najavio je da će "privremeno obustaviti" imigraciju u SAD kako bi "zaštitio američka radna mesta" u vreme ekonomske krize izazvane korona virusom.

"U svetlu napada 'nevidljivog neprijatelja' i suočen sa potrebom da zaštitimo radna mesta naših velikih američkih gradjana, potpisaću predsedničku uredbu o privremenom obustavljanju imigracije u SAD", naveo je Tramp kasno sinoć na Tviteru.

foto: EPA / Stefani Reynolds / POOL

ABE APELUJE NA JAPANCE DA VIŠE POŠTUJU MERE

Japanski premijer Šinzo Abe izrazio je danas zabrinutost da Japanci ne poštuju mere socijalnog distanciranja koliko bi trebalo tokom vanrednog stanja proglašenog pre dve nedelje.

Abe je apelovao na gradjane da učine više kako bi se sprečilo da se u jeku epidemije novog korona virusa japanski zdravstveni sistem uruši.

foto: Profimedia

PROTESTI PROTIV MERA OGRANIČENJA UZ TRAMPOV BLAGOSLOV

U više američkih saveznih država održani su protesti zbog mera ograničenja uz ohrabrenje predsednika Donalda Trampa koji, uprkos upozorenjima, traži brzo otvaranje privrede s pogledom na novembarske izbore, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje svetskih medija koji navode da ankete pokazuju da većina Amerikanaca ipak strahuje da bi prebrzo ukidanje ograničenja moglo pomoći širenju korona virusa.

Protesti u saveznim državama rasplamsali su se u nedelju zbog mera koja nalažu ostanak kod kuće, dok su guverneri osporavali Trampove tvrdnje da imaju dovoljno testova za korona virus i da brzo treba pokrenuti privredu, naveo je Rojters.Demonstracije su održane u nekoliko mesta u državama Vašington, Teksas, Viskonsin, Ohajo, Mičigen, Kolorado i Virdžinija.

Prkoseći zabrani okupljanja u grupe od 50 ili više ljudi, u nedelju je oko 2.500 gradjana države Vašington protestovalo u njenom glavnom gradu zbog mera koje je zbog pandemije uveo guverner demokrata Džej Inzli.

foto: Profimedia

SZO ZABRINUTA ZBOG PORASTA BROJA OBOLELIH U JAPANU

Svetska zdravstvena organizacija jeste zabrinuta zbog povećanja broja zaraženih korona virusom u Japanu, navodi Rojters.

Međutim, u Japanu još nema područja koja registruju ogroman broj obolelih, rekao je Takeši Kasai, regionalni diretkor SZO za Zapadni Pacifik, na konferenciji za novinare.

Japan je, za sada, izbegao sudbinu mnogih zemljalja koje su bile pogođene eksplozivnim porastom broja obolelih, mada je, kako prenosi Rojters, postepen porast inficiranih dovodio u sumnju da li je testiran dovoljan broj građana.

U Japanu, prema zvaničnim podacima, ukupno je inficirano virusom kovid-19 11.135 osoba, a preminulo je 263.

foto: EPA/KIMIMASA MAYAMA

AUSTRIJA: BOSANKA ODBILA ZAŠTITNU MASKU, UHAPŠENA

Jedna 31-ogodišnja Bosanka uhapšena je u Sstajeru nakon što je odbila da u autobusu stavi zaštitnu masku, što je u Austriji obaveza u sklopu mera zaštite protiv korona virusa.

Austrijska vlada uvela je, od prošle nedelje, obavezu nošenja zaštitne maske u svim sredstvima javnog prevoza.

Tu meru Bosanka nije želela da poštuje i odbila je prilikom ulaska u autobus da stavi masku.

Nakon što ju je vozač autobusa opomenuo, ona je počela da viče i nisu uspeli da je umire ni drugi putnici.

foto: Profimedia

NEMAČKA: POSLE 2 DANA PADA, OPET PORAST BROJA OBOLELIH

U Nemačkoj je za poslednja 24 sata broj obolelih od korona virusa porastao za 1.775, što je neznatan rast zaraženih nakon dva dana pada, saopštio je Institut za zarazne bolesti Robert Koh.

Ukupan broj zaraženih je 143.457, navodi agencija Rojters.

U poslednja 24 sata preminule su 194 osobe, tako da je ukupan broj žrtava u Nemačkoj 4.598.

foto: EPA / MATTHIAS RIETSCHEL / POOL

KANADA: PENZIONISANI LEKARI I SESTRE POZVANI DA POMOGNU

U Kanadi je registrovano ukupno 36. 670 građana zaraženih korona virusom, a 1.680 je do sada podleglo bolesti covid19.

Kvebek je i dalje epicentar sa 19. 319 slučajeva oboljevanja.

Peminulih u toj pokrajini je 939, a čak 60 odsto su bili štićenici domova za stare i dugotrajnu negu.

Premijer Fransoa Lego zatrazio je pomoć vojske i pozvao penzionisane medicinske sestre i lekare specijaliste da pomognu u domovima za stare.

ALBANIJA POSLALA 60 MEDICINSKIH SESTARA U ITALIJU

Albanija je poslala 60 medicinskih sestara u Italiju kao pomoć italijanskom zdravstvenom sistemu u borbi s pandemijom korona virusa, izjavila je albanska ministarka zdravlja Ogerta Manastirliu.

Ona je rekla da će većina medicinskih sestara biti raspoređena u bolnicama najteže pogođenim pandemijom na severu Italije.

AP prenosi da je Manastirliu citirala reči Majke Tereze, koja je inače bila albanskog porekla, rekavši da je Albanija mala zemlja, ali da će "okean biti manji sa tom kapljicom vode".

Albanija je krajem marta poslala 30 lekara i medicinskih sestara u italijanski region Breša, podseća američka agencija.

foto: EPA / Ciro Fusco

KANADA: NEMA PANIKE ALI MOGUĆA NESTAŠICA HRANE

Kanadska poljoprivredna federacija ukazala je da ne se ne može isključiti nestašica hrane zbog pandemije COVID-19 i traži od Otave da formira krizni fond za poljoprivrednike.

"Ne želimo paniku, ali bi, istovremeno, bilo neodgovorno da ne podignemo uzbunu da bi se skrenula pažnja na stvarnost sa kojom se danas suočavaju kanadski poljoprivrednici", rekla je juče predsednica Fondacije Meri Robinson u saopštenju za javnost.

PAPA ODLOŽIO DOGAĐAJE PLANIRANE ZA 2021. I 2022. GODINU ZBOG KORONE

Papa Franja odložio je dva velika međunarodna događaja Katoličke crkve zbog pandemije korona virusa, saopštio je Vatikan.

Papa je Svetski porodični susret, koji je trebalo da se održi u Rimu naredne godine, odložio za 2022. godinu.

Svetski dan mladih, koji je zakazan za 2022. godinu u Lisabonu, odložen je za 2023. godinu, preneo je Rojters.

Oba događaja, koji se svake godine održavaju u različitim mestima širom sveta, privlače veliki broj ljudi, traju po nekoliko dana, a tradicionalno ih zatvara papa.

foto: EPA / REMO CASILLI / POOL

KORONAVIRUS U SVETU

foto: Printscreen worldometers.info

GEBREJESUS: NAJGORE JE TEK PRED NAMA

Najgore je tek pred nama, upozorio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus.

"Verujte nam. Najgore je tek pred nama. Hajde da sprečimo ovu tragediju. To je virus koji mnogi još ne razumeju", upozorio je Gebrejesus u vreme kada mnoge zemlje počinju da ublažavaju restriktivne mere uvedene radi suzbijanja korona virusa, prenosi AP.

On nije obrazložio zašto misli da bi pandemija od koje je, prema podacima sajta Worldometers, preminulo više od 170.000 ljudi, dok je više od 2,4 miliona zaraženo, mogla da se pogorša.

foto: EPA / SALVATORE DI NOLFI

TRAMP: GUVERNER NJUJORKA DANAS DOLAZI U BELU KUĆU

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će guverner Njujorka Endru Kuomo posetiti danas Belu kuću kako bi razgovarali o odgovoru na pandemiju korona virus, koja je najteže pogodila upravu tu saveznu državu SAD.

Tramp je ocenio da se situacija u Njujorku, žarištu pandemije u SAD, polako stabilizuje.

foto: EPA/Peter Foley, EPA / Doug Mills / POOL

IZBORI U SAD BEZ BIRALIŠTA ZBOG KORONAVIRUSA?

Izborni zvaničnici širom SAD uklanjaju bilrališta ili ograničavaju mogućnost građana da lično glasaju na predstpojećim izborima u nekim državama, što izaziva zabrinutost grupa za zaštitu glasačkih prava i pojedinih demokrata koji kažu da bi tako pojedinim osobama moglo da bude oduzeto prava glasa.

U Nevadi, izborni zvaničnici otvoriće samo jedno biračko mesto u svakom okrugu za stranačke izbore u junu.

Na Floridi, okužni zvanicnici upozoravaju da će možda morati da objedine biračka mesta u državi.

U Ohaju će samo osobama sa invaliditetom i beskućnicima biti dozvoljeno da lično glasaju na izborima naredne nedelje.

foto: Profimedia

MEKSIKO: KOD GRANICE 16 MIGRANATA POZITIVNO NA KORONAVIRUS

U meksičkoj državi Tamaulipas, na seveoristoku zemlje na granici sa SAD, 16 migranata iz nekoliko zemalja pozitivno je na korona virus, saopštla je vlada te države.

Kako navodi AP, 14 migranata iz Meksika, Hondurasa, Gvatemale, Kube i Kameruna bili su u skoništu za migrante u gradu Nuevo Laredo, koji se nalazi blizu ganice, a sada su u izolaciji.

Vlada Tamaulipasa saopštila je da je jedan migrant, koji je deportovan iz Hjustona u Teksasu, ušao u to sklonište, a da nije znao da ima korona virus.

Migranti sada čine oko 10 odsto od 193 slučaja korona virusa u toj državi, što je izazvalo bes među njenim građanima, navodi AP.

foto: EPA / Alex Cruz

PORAST BROJA SLUČAJEVA TROVANJA SREDSTVIMA ZA ČIŠĆENJE I DEZINFEKCIJU

Broj izveštaja o slučajnom trovanju sredstvima za čišćenje i dezinfekcionim sredstvima naglo se povećao u SAD, a analitičari smatraju da je to povezano sa pandemijom korona virusa.

Medju prijavljenim slučajevima je malo dete koje je dobilo vrtoglavicu, palo i udarilo glavu pošto je pilo iz velike boce sredstva za dezinfekciju ruku, kao i slučaj jedne žene koja je počela nezaustavivo da kašlje uz jako zviždanje u plućima pošto je kupljene proizvode potopila u sudoperu s hlornim izbeljivačem, sirćetom i toplom voda.

Takvih slučajeva je oko 20 procenata više u prva tri meseca ove godine, u poređenju s istim periodom 2018. i 2019. godine, navodi se u izveštaju Centra SAD za kontrolu i prevenciju bolesti, objavljenom u ponedeljak.

foto: EPA / Jason Szenes

BROJ UMRLIH OD KORONAVIRUSA PREŠAO 20.000 U FRANCUSKOJ

Još 547 osoba zaraženih korona virusom umrlo je u Francuskoj, čime je broj mrtvih povećan na 20.265.

U bolnicama je umrlo 12.513 osoba, a u domovima za stare 7.752, prenosi Asošiejted pres.

Zvaničnim podacima nisu obuhvaćeni zaraženi korona virusom koji su umrli kod kuće.

Broj novozaraženih, koji u Francuskoj znatno varira iz dana u dan, bio je 2.489 u poslednja 24 časa, čime je broj osoba kod kojih je potvrdjena zaraza korona virusom povećan na 155.383.

foto: EPA / Thibault Vandermersch

Kurir.rs/Tanjug/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track