KORONA ODLAZI, DROGA DOLAZI: Pandemija malo pomela narko-kartele, ali sada svi spremno dočekuju njen kraj (VIDEO)
Foto: Profimedia

un tvrdi

KORONA ODLAZI, DROGA DOLAZI: Pandemija malo pomela narko-kartele, ali sada svi spremno dočekuju njen kraj (VIDEO)

Planeta -

Trgovinu drogama prekinula je pandemija koronavirusa, ali trgovci su pokazali da mogu da se izbore sa tim izazovom.

Naime, ogromne količine kokaina šalju se u kontejnerima brodovima i komercijalnim avionima.

Krijumčari su iskoristili situaciju s obzirom na to da je na prevoz voća, povrća i prehrambenih proizvoda samo malo uticala nova situacija sa koronavirusom.

"Možemo očekivati da će naši prostori biti preplavljeni kokainom kada mere popuste. Prevoz kokaina se nastavlja morskim putem, a ti su kontejneri pod takvim nadzorom i kontrolom", izjavio je za RTL.hr pomoćnik direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković, iz Kancelarije za suzbijanje zloupotrebe droga.

Ali ekspert kaže da bi cene heroina mogle da padnu, dok su cene marihuane znatno porasle.

„Tačnije, u našoj zemlji većina zavisnika je na lečenju i primaju supstitucionu terapiju. Međutim, u nekim evropskim zemljama, neki zavisnici koji nisu na lečenju, odnosno na supstituciji, požurili su u centre za lečenje kako bi dobili metadon, jer nemaju novca za heroin. Cene heroina, pretpostavka je da bi trebala pasti jer je potražnja smanjena. Ali cena marihuane znatno je porasla ", objašnjava Petković.

Međunarodni zastoj u saobraćaju zbog pandemije koronavirusa nije pogodio samo ekonomiju, već i trgovce narkoticima koji se suočavaju sa nestašicom lekova i pokušavaju prilagoditi svoje načine isporuke novoj situaciji, saopštile su u četvrtak UN.

Masovno zatvaranje granica rezultiralo je nedostatkom narkotika, objavile su više zemalja, strahujući da bi to moglo „imati štetne zdravstvene efekte na ljude“ koji pate od problema povezanih sa drogom, navodi se u izveštaju Kancelarije UN za droge i zločin (UNODC).

Ovo se posebno odnosi na heroin, navodi agencija UN i upozorava da bi nedostatak heroina mogao rezultirati time da krajnji korisnici umesto toga počnu da uzimaju "štetne materije iz domaćih proizvoda".

Prema UNODC-u, nedostatak heroina posebno je izražen u Evropi, jugozapadnoj Aziji i Severnoj Americi i postoji povećan rizik od predoziranja i deljenja parafernalija droga, poput injekcija, koje lako šire virusne infekcije kroz krv.

Brojne su države takođe izvestile da su, zbog nedostatka heroina, cene zamenskih lekova dramatično porasle.

"Krijumčarenje droge avionima moglo bi biti u potpunosti poremećeno zbog ograničenja koja nameću avio-kompanijama", rekao je UNODC i dodao da su istovremeno postojali trendovi povećane upotrebe morskih ruta za trgovinu drogom, pre svega krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Što se tiče kokaina, proizvodnja te droge u Kolumbiji usporila je zbog nestašice goriva, dok je u Libanu i Siriji proizvodnju sintetičkih droga ometao nedostatak legalnih hemikalija neophodnih za njihovu proizvodnju.

Kopneni putevi za krijumčarenje droge takođe se koriste znatno manje nego ranije, a presretanje pošiljki se povećalo.

Kada je u pitanju marihuana, ove droge na tržištu verovatno neće biti ni manje ni više nego heroina i kokaina, jer se kanabis često proizvodi u blizini potrošačkih tržišta.

Moguće je da će globalna kriza oko pandemije covid-19 uticati i na proizvodnju lekova u Avganistanu, koji proizvodi oko 90 procenata svetskog opijuma.

Naime, zemlja je zatvorila svoje granice s Iranom i Pakistanom i ograničila kretanje, što bi moglo uticati na berbu maka od marta do juna.

UN agencija upozorava u izveštaju da pandemija nudi i nove mogućnosti za krijumčarenje droge i organizovani kriminal.

"Postoje indikacije da grupe za krijumčarenje narkotika pronalaze nove strategije (...) i počele su da koriste prednosti trenutne situacije za poboljšanje svog" imidža "među stanovništvom, pružanjem usluga, a posebno ranjivih grupa", tvrdi UNODC.

Ekonomske nevolje mogle bi pogoršati situaciju konzumiranja droga, jer se očekuje da će se zbog ekonomskog pada zemlje smanjiti potrošnja droga iz nacionalnih budžeta.

Dugoročno gledano, ekonomske posljedice pandemije mogle bi „trajno i duboko transformirati tržišta droga“, zaključuje UNODC.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track