Najnovije vesti

POSLE 13 GODINA NAĐEN OSUMNJIČENI ZA OTMICU MALE MEDLIN: Policija na početku napravila greške koje su usporile istragu
Foto: Profimedia

slučaj koji je šokirao svet

POSLE 13 GODINA NAĐEN OSUMNJIČENI ZA OTMICU MALE MEDLIN: Policija na početku napravila greške koje su usporile istragu

Planeta

Policije Velike Britanije i Portugala suočavaju se za ozbiljnim kritikama zato što im je trebalo više od decenije da identifikuju glavnog osumnjičenog za otmicu Medlin Meken, tada trogodišnje britanske devojčice koja je nestala tokom porodičnog odmora u mestu Praja da Luz u Portugalu 2007. godine.

Istražitelji iz Portugala moraće da se suoče sa ozbiljnim pitanjima nakon što se ispostavilo da je osuđivani pedofil, Nemac Kristijan Brukner (46), 12 godina živeo nedaleko od plaže koju su tokom odmora posećivali Mekenovi, čineći razna krivična dela za koja nikada nije odgovarao.

Prema saznanjima "Dejli mejla", Bruknerovo ime se pojavilo u istrazi još 2011. godine, ali on zbog nedostatka čvrstih dokaza nikada nije postao ključni osumnjičeni.

Portugalska policija od početka je bila na meti kritika zbog niza grešaka koje su napravili, naročito u ključnih nekoliko sati nakon nestanka, a koje su drastično usporile i omele istragu. Da te greške nisu počinjene, složili su se mnogi istražitelji kasnije, ceo slučaj bi mogao da bude rešen za nekoliko nedelja.

Portugalska policija prvo je krenula od pretpostavke da je dete oteto iz apartmana, ali kasnije su zaključili da je Medlin umrla u apartmanu. Najpre su pogrešno osumnjičili roditelje Meken, ali su to odbacili naredne godine kada je portugalski slučaj arhiviran. Istragu je potom otvorio Skotlan Jard, a roditelji su unajmili privatne istražitelje.

Slučaj je izazvao veliku medijsku pažnju širom sveta, ali značajnog pomaka nije bilo sve dok opet nije isplivalo Brunkerovo ime.

foto: EPA/Profimedia

"Iskasapljena" portugalska istraga

Slučaju nestanka devojčice protugalaski istražitelji su pogrešno pristupili od samog početka.

Period neposredno posle nestanka deteta, takozvani "zlatni sat", iskusni istražitelji vide kao kritičnu fazu slučaja. Međutim, portugalskoj policiji trebalo je čak četiri dana da izdaju opis nestale devojčice.

Nisu blokirali odmaralište niti stavili blokade na puteve jer su pretpostavili da je devojčica samo odlutala od roditelja.

Apartman Mekenovih nije pregledan do sledećeg jutra, a do tada je desetine ljudi prošlo kroz mesto zločina i kontaminiralo potencijalne dokaze. Pepeo cigareta policajaca mogao se naći među kontaminiranim forenzičkim uzorcima iz apartmana. Nisu svi zaposleni i gosti hotela praćeni i ispitani.

Foto-profil prvog osumnjičenog sastojao se od samo skice lica sa razdeljkom na jednoj strani, ali bez očiju, nosa ili usana.

Niz grešaka bio je gotovo beskrajan i kulminirao je bacanjem senke sumnje na Kejt i Gerija Meken, roditelje devojčice, koji su prema bili tretirani kao osumnjičeni sve do zatvaranja istrage u toj zemlji.

Vitalani tragovi ispušteni

Tek kada je Skotland Jard preuzeo istragu, prikupljeni dokazi su pažljivo i detaljno ponovo pregledani.

Revizijom istrage utvrđeno je da neke osnovne pretrage, kao što je pregledanje svih poziva i poruka sa mobilnih telefona, u Praja da Luzu na dan nestanka nisu obavljene. Portugalska policija je imala podatke sa mobilnih telefona u trenutku nesreće, ali nikada nije ispitala kome su brojevi pripadali.

Skotland Jard je to pokušao da uradi 2013. godine, ali je to bilo teško šest godina nakon događaja.

Britanski istražitelji koji su se bavili slučajem rekli su da je "savršeno verovatno" da su informacije koje bi mogle da identifikuju otmičara već bile u portugalskim dosijeima.

Kurir.rs/Blic

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...