SMIRIVANJE SITUACIJE POSLE POGRANIČNOG SUKOBA: Kina pustila na slobodu 10 indijskih vojnika?
Foto: Profimedia

PREGOVORI

SMIRIVANJE SITUACIJE POSLE POGRANIČNOG SUKOBA: Kina pustila na slobodu 10 indijskih vojnika?

Planeta -

Posle sukoba do kojeg je pre nekoliko dana došlo između pograničnih snaga Indije i Kine u dolini Galvan, kineske vlasti su na slobodu pustile deset indijskih vojnika, javljaju mediji u Indiji.

Kako prenosi BBC, do njihovog oslobađanja došlo je posle pregovora, a Indija ovu vest nije potvrdila, kao ni to da se bilo ko od pripadnika njenih vojnih snaga vodio kao nestao posle incidenta.

Međutim, smatra se da je najmanje dvadeset indijskih vojnika nastradalo u sukobu, i da je najmanje još 76 njih povređeno.

Kina nije potvrdila da je na njenoj strani bilo žrtava, ali je, prema nepotvrđenim izveštajima indijskih medija, život izgubilo najmanje četrdeset kineskih vojnika.

Dve strane optužile su jedna drugu za upad na tuđu teritoriju, a zanimljivo je da zbog jednog sporazuma iz 1996. godine koji zabranjuje upotrebu vatrenog oružja i eksploziva u sukobu nije korišćeno vatreno oružje.

Tako se na jednoj fotografiji koja se pojavila na "Tviteru" mogu se videti gvozdene palice sa ekserima, koje su tom prilikom navodno koristili kineski vojnici.

Spor između Kine i Indije oko slabo označene granice u dolini Galvan, zbog kojeg je i u skorije vreme bilo čarki, traje decenijama, a ovo je prvi put za najmanje četrdeset i pet godina da je došlo do ljudskih žrtava, navodi BBC.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track