NEMCI TVRDE DA JE NAVALJNI OTROVAN, RUSKI LEKARI PORIČU: Tri laboratorije su pokazale da nema tragova otrova
Foto: EPA / MAXIM SHIPENKOV

kontradiktorno

NEMCI TVRDE DA JE NAVALJNI OTROVAN, RUSKI LEKARI PORIČU: Tri laboratorije su pokazale da nema tragova otrova

Planeta -

Lekari bolnice u Omsku koji su spasli život ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom u ponedeljak su imali konferenciju za novinare, na kojoj su još jednom kategorički saopštili da u njegovoj krvi i urinu nije bilo nikakvog otrova.

"U tri laboratorije je urađena analiza krvi i nijedna nije pronašla tragove otrova. Uspeli smo da stabilizujemo njegovo zdravstveno stanje, pa je on mogao da poleti avionom za Berlin", rekli su rukovodilac bolnice u Omsku Aleksandar Murahovski i njegov zamenik dr Anatolij Kaličenko.

Ruski lekari su ljuti na komentare pojedinih kolega koji su govorili da je trebalo da objave analize krvi Navaljnog. Prema ruskom zakonu, ne smeju se objavljivati rezultati analiza bez odobrenja pacijenta ili njegove najuže porodice. Omski lekari ističu da su se prema Navaljnom odnosili kao prema bilo kojem drugom pacijentu.

foto: EPA / Clemens Bilan

Sa druge strane, nemačka vlada smatra "vrlo verovatnim" da je ruski opozicionar, koji se nalazi u komi u bolnici u Berlinu, žrtva trovanja, rekao je portparol vlade Štefen Zajbert.

"Reč je o pacijentu koji je vrlo verovatno bio žrtva napada otrovom. Sumnja se ne odnosi na činjenicu da se Navaljni sam otrovao, već da je neko otrovao Navaljnog, a nemačka vlada ovu sumnju shvata veoma ozbiljno ", rekao je novinarima Zajbert, objašnjavajući time razlog za postavljanje policijskog obezbeđenja Navaljnom u bolnici.

Portparol je takođe kazao da nije bilo zvaničnog poziva nemačke vlade, već da je Navaljni iz humanitarnih razloga mogao da brzo uđe u zemlju na zahtev svoje porodice.

Glavni protivnik Kremlja koji je razotkrio korupciju ruske elite, Aleksej Navaljni (44) hospitalizovan je u četvrtak u Omsku nakon što mu je pozlilo. U subotu je prebačen u bolnicu u Berlinu.

Njegovi saradnici su uvereni da je Navaljni otrovan.

Kurir.rs/Beta/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track