TURCI NA KIPRU SE VRAĆAJU GRADU DUHOVA: Nekada su ovde boravile hiljade turista, nadaju se da će opet doći (VIDEO)
Foto: Screenshot Youtube/Motion Studio

lukavo

TURCI NA KIPRU SE VRAĆAJU GRADU DUHOVA: Nekada su ovde boravile hiljade turista, nadaju se da će opet doći (VIDEO)

Planeta -

Severni Kipar kaže da će uskoro ponovo otvoriti napušteni kvart Varoši, nekada popularno turističko letovalište koje je pčostalo grad duhova od turske vojne invazije na ostrvo pre više decenija.

Mediteransko ostrvo Kipar podeljeno je na dva dela 1974. godine, kada je državni udar podržan od grčke vlade dočekan s vojnom invazijom Turske, podelivši zemlju između tursko-kiparskog severa i juga kiparskih Grka.

Godinama je nekoć popularno letovalište Varoša - napušteno područje drevnog grada Famagusta - delovalo kao ničija zemlja između severa i juga. Ulazak u prostor koji je nekada privlačio goste iz celog sveta i dalje je zabranjen za javnost.

Ali sada je Ersin Tatar, premijer samoproglašene Turske republike Severni Kipar (TRNC), najavio planove za ponovno otvaranje grada, koji se nekada hvalio sa više od 12.000 hotelskih soba, a u njemu je bilo 25.000 stanovnika.

"U ovom trenutku smo blizu tačke početka procesa ponovnog otvaranja", rekao je Tatar u petak, prenose turski državni emiteri TRT.

foto: Screenshot Youtube/Motion Studio

Rekao je da je potrebno doneti propise, a kako se bliže izbori, planovi mogu biti odloženi.

Ali ostao je optimista. "Po mom mišljenju je sve spremno", dodao je. „Plima se promenila i nova stranica je okrenuta.“

foto: Screenshot Youtube/Motion Studio

Upućujući u okrug po njegovom turskom imenu, rekao je: "Maraš je na teritoriji TRNC-a. Niko ga ne može uzeti od nas. Mi nastavljamo našim uspješnim putem."

Tatar nije dao datum za ponovno otvaranje grada.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track