EGEJ ĆE POSTATI GRČKO JEZERO: Ako Atina nabavi sve ove avione, Turci neće smeti da se pojave na nebu! (VIDEO)
Foto: Profiemdia

bravo

EGEJ ĆE POSTATI GRČKO JEZERO: Ako Atina nabavi sve ove avione, Turci neće smeti da se pojave na nebu! (VIDEO)

Planeta -

Grčki ciljevi da nabavi nove borbene avione i nadogradi svoje postojeće ratno vazduhoplovstvo mogli bi da vide kako Helensko vazduhoplovstvo (HAF) postiže vrlo zastrašujuću kvalitativnu prednost nad svojim turskim rivalom do kraja 2020-ih.

Grčka i Turska su trenutno u sve napetijim i opasnijim sukobima u Egejskom moru i istočnom Sredozemlju zbog prava na bušenje prodosnog gasa i ocrtavanja njihovih pomorskih granica.

Usred ovih tenzija, Atina pregovara sa saveznikom Francuskom oko budućih sporazuma o naoružanju koji bi mogli da uključuju nabavku zastrašujućih francuskih aviona 4,5-generacije Dasal Rafale. Posedovanje takvih mlaznjaka u Grčkoj moglo bi predstavljati značajan izazov turskim mlaznjacima iznad Egejskog i Mediterana.

„Razgovaramo sa Francuskom, a ne samo sa Francuskom, kako bismo povećali odbrambeni potencijal naše zemlje“, rekao je grčki zvaničnik Rojtersu početkom septembra, dodajući da ti razgovori uključuju „kupovinu aviona“.

Grčki mediji su ranije tvrdili da su obe zemlje već postigle dogovor o prodaji 18 aviona Rafal, mada to nije potvrđeno i za sada deluje prilično sumnjivo.

HAL već upravlja malom flotom francuskih proizvođača Mirage 2000-5s.

Vredi napomenuti da ovo nije prva instanca ove godine u kojoj je Grčka pokazala interes za suštinsku nadogradnju svojih vazduhoplovnih snaga modernijim avionima.

Grčki ministar odbrane Nikos Panagiotopulos rekao je u januaru, nakon posete premijera zemlje Kiriakosa Micotakisa Vašingtonu, da Grčka planira da nabavi od Sjedinjenih Država najmanje 24 nevidljiva borbena aviona pete generacije F-35 Lightning II za 3 milijarde dolara.

Panagiotopulos očekuje da će dugotrajni postupak akvizicije početi nakon 2024. godine.

Ministar odbrane otišao je toliko daleko da je rekao da će joj nabavka F-35 Grčke pomoći da postigne „vazdušnu superiornost nad Turskom“ u ne tako dalekoj budućnosti.

Turski novinar Haluk Ozdalga tvrdi da HAL F-35 mogu Grčkoj omogućiti da Egej pretvori u „grčko jezero“.

Pored toga, rekao je Ozdalga, grčki F-35 značili bi da se „ravnoteže mogu preokrenuti naopako u istočnom Mediteranu i na Bliskom istoku, uključujući Kipar“.

Atina je takođe u procesu nadogradnje postojećeg inventara svog vazduhoplovstva.

Grčka ima nešto više od 150 F-16, dok Turska ima 245. U decembru je Panagiotopulos rekao da će 84 HAL F-16 biti ažurirano na najnoviji Viper standard do 2027. godine, kao deo ugovora vrednog 1,5 milijardi dolara sa proizvođačem Lokid Martin.

Završetkom te nadogradnje nesumnjivo bi se tom velikom delu grčke flote F-16 pružila kvalitativna prednost u odnosu na njihov kvantitativno superiorniji turske avione, koji upravlja blokovima 30, 40 i 50 varijanti tog kultnog borbenog aviona.

Prema Lokid Martinu, po završetku ovog programa nadogradnje, „HAF F-16V biće najnapredniji F-16 u Evropi“.

Grčka je takođe potpisala ugovore sa francuskim vazduhoplovnim kompanijama za nadogradnju svoje manje flote Mirage 2000-5 tokom istog perioda. Vrednost ugovora procenjuje se na 260 miliona evra (približno 300 miliona dolara).

Sve ovo dolazi dok se Turska suočava sa problemima sa nabavkom novih aviona i nadogradnjom postojeće flote.

Sjedinjene Države su suspendovale Tursku iz programa F-35 Joint Strike Fighter zbog nabave naprednih ruskih raketnih sistema PVO S-400 2019. Turska verovatno neće dobiti mlaz ako potpuno ne ukloni S-400 sa svoje teritorije, što verovatno nije.

Dalje, Turska verovatno neće moći da dovrši svoj peti naraštaj TAI TF-Ks stelt lovca do 2030-ih, niti da u istom periodu nabavi lovce pete generacije iz drugih zemalja, poput Rusije.

Turska će možda čak i otkriti da će imati poteškoća u nabavljanju lovaca 4,5 generacije koji će služiti kao zaustavni lovci dok konačno ne bude mogla da postavi avione pete generacije.

A povrh svega ovoga, Ankara će možda otkriti da će imati poteškoća s nadogradnjom postojeće flote borbenih aviona.

Nedavno je otkriveno da je Kongres tajno blokirao naoružanje Turske od 2018. godine, navodno uključujući i ugovor za Lockheed Martin da strukturno nadogradi 35 starijih turskih lovaca Blok 30 F-16 kako bi im produžio životni vek.

Tokom ovog istog perioda, Turska je počela da skladišti rezervne delove za svoje F-16 iz straha da bi mogla da se suoči sa širokim američkim sankcijama za kupovinu S-400.

Shodno tome, možemo videti da se odvija situacija u kojoj je Turskoj sve teže da održava veliku flotu lovaca četvrte generacije, dok Grčka, nasuprot tome, uspešno nadograđuje i poboljšava svoju flotu i postiže sofisticiranije borce.

U tom scenariju, turske vazduhoplovne snage znatno bi zaostajale za onim svog grčkog suseda i Ankari bi moglo biti sve teže da ospori svoje razne sporove sa Atinom.

Kurir.rs/Forbes

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track