Napač iz Milvokija beli rasista ili skinheds?

Napač iz Milvokija beli rasista ili skinheds?

Planeta -
jedan očevidac je policiji ispričao da je napadač belac, ćelav i masivne građe, dok je "Ouk Krik peč" objavio da je napadač nosio majicu bez rukava

MILVOKI - Policija još nije iznela detalje o identitetu ili motivu napadača, niti o identitetu žrtava, ali pretpostavlja da je šestostruko ubistvo u hramu Sika, blizu Milvokija, delo "belog rasiste" ili "skinhedsa", javila je američka televizija ABC.

Prema informaciji, objavljenoj na policijskom radiju, jedan očevidac je policiji ispričao da je napadač belac, ćelav i masivne građe, dok je "Ouk Krik peč" objavio da je napadač nosio majicu bez rukava.

Detalji iz biografije i tetovaže na telu napadača navele su zvaničnike da slučaj označe kao čin domaćeg terorizma, piše "Los Anđeles tajms".Tokom jutarnje molitve napadač je ušao u hram u gradiću Ouk Krik u Viskonsinu i otvorio vatru, ubivši četiri osobe, dok je van zgrade ubio još dva čoveka. Napadač je nakon toga pucao i ranio jednog policajca, posle čega je ubijen.

Ime šestostrukog ubice nije saopšteno, sem da ima između 30 i 40 godina, da je belac i da živi u Viskonsinu. Federalni istražni biro (FBI) sada proverava njegovu prošlost, kao i aktivnosti na Internetu, da bi otkrili motiv napada.

Zvaničnici tvrde da je još rano da se da ocena zašto je izveden napad.

Američki predsednik Barak Obama, kao i njegov republikanski protivkandidat na izborima Mit Romni osudili su, u odvojenim saopštenjima, bezobzirni napad, izražavajući saučešće zajednici Sika u Americi.

Jedna od najvećih grupacija Sika u SAD živi u rejonu Vašington-Baltimor, njih 50 hiljada.

Siki u Indiji tuguju za žrtvama pucnjave u SAD

Indijski premijer Manmohan Sing izjavio je danas da je "duboko pogođen i tužan" zbog ubistva šest osoba u hramu Sika u gradiću Ouk Krik, u američkoj državi Viskonsin."To što je ovaj bezumni akt nasilja izveden u religijskom hramu posebno boli", rekao je Sing, koji je takođe Sik.Lideri Sika i političari u Indiji zatražili su od Singa da pribavi informacije o pucnjavi u hramu Sika i preduzme odgovarajuće korake.Naoružani napadač usmrtio je tokom jučerašnje jutarnje molitve šest osoba u hramu, da bi potom bio ubijen u razmeni vatre sa prvim policajcem koji je došao na poprište zločina.Američki zvaničnici su najnovije masovno ubistvo u SAD okarakterisali kao čin "domaćeg terorizma".U skladu sa verskim pravilima, Siki nose turbane kojima prekrivaju dugu kosu, a prepoznatljivi su i po dugim bradama zbog kojih ih u SAD često greškom porede s muslimanima.Zbog te zabune često su bili meta napada antiislamskih aktivista, posebno posle terorističkih napada na SAD, 11. septembra 2001. godine, naveo je Frans pres.Vodeći političari Sika u Indiji veruju da bi pucnjava u američkom gradiću mogla da bude rasno motivisan napad."Mislim da je u pitanju zamena identiteta. Za Sike često misle da su sa Bliskog istoka", izjavio je predsednik Narodne partije Pendžaba Manpret Sing Badal.Kasnije u toku dana ispred američke ambasade u Nju Delhiju mirno će se okupiti Siki, u znak solidarnosti za žrtvama i njihovim porodicama.Američka ambasada saopštila je da je duboko ožalošćena zbog nerazumnog gubitka života, hvaleći istovremeno doprinos Sika, kojih u Americi ima između pola miliona i 700.000, jačanju američkog društva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja