Najnovije vesti

SVI SPUŠTAJU POGLED PRED POSLEDNJOM FOTOGRAFIJOM OVE DEVOJČICE (14): Ubijena je u Aušvicu, pre toga je preživela HOROR
Česlava Kvoke, Foto: Muzej Aušvic

STRAŠNA SUDBINA

SVI SPUŠTAJU POGLED PRED POSLEDNJOM FOTOGRAFIJOM OVE DEVOJČICE (14): Ubijena je u Aušvicu, pre toga je preživela HOROR

Planeta

Česlava Kvoke imala je 14 godina kada je umrla u logoru smrti u Aušvicu, 18. februara 1943. od injekcije fenola u srce. Neposredno pre pogubljenja fotografisao ju je zatvorenik Vilém Brasse, koji je svedočio protiv krvnika Česlave, od koje je dobila udarce u lice, malo pre fotografije, o čemu svedoči hematom na usni.

Sve što Nna njegovim fotografijama je lice prestrašenog deteta koje je pre nekoliko dana izgubilo majku.

Inače, digitalna umetnica Marina Amaral godinama oživljava istorijske fotke,te je tako jednom prilikom izbacila poslednje fotografije ove 14-godišnje Poljakinje.

“Teško je gledati je u oči duže vreme ako znate šta joj se desilo”, rekla je Amaral za Bored Panda. “Želela sam da pružim Česlavi priliku da ispriča svoju priču, što je ujedno sudbina mnogih žrtava pored nje” kaže umetnica.

“Mnogo je lakše poistovetiti se sa nekim kada ga vidite u boji. Shvatamo kroz šta su ona i milioni drugih prošli kada vidimo ožiljke, isečene usne i krv na njenom licu. Holokaust u početku nije bio masovna grobnica. Počeo je besedništvom mržnje”, objašnjava Marina.

“Jako dobro se sećam kada je ova fotografija nastala”, rekao je pokojni fotograf u jednom intervjuu.

“Izgledala je tako bespomoćno i detinjasto. Kada je stigla u kamp, nije razumela šta su joj govorili. Zato je nadzornica zatvorenika uzela pendrek i pretukla je po licu. Nemica je iskalila sav bes na jadnoj devojčici. Prelepoj, mladoj i nevinoj devojčici. Plakala je jer nije uradila ništa loše. Pre nego što sam je fotografisao, devojčica je obrisala suze i krv sa svoje rascepljene usne. Da budem iskren, osetio sam se kao da su mene tukli, ali nisam smeo da se mešam. To bi imalo fatalan ishod po mene”, rekao je Vilhelm.

Česlava je bila jedna od “približno 230.000 dece i mlađih ispod 18 godina” od ukupno 1300.000 ljudi koji su završili u Aušvicu od 1940. do 1945.

Godine 1943, 12. marta, Česlava je umrla u svojoj 14. godini.

Nikada nije zabeleženo pod kojim okolnostima je preminula.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...