UBICA MALTEŠKE NOVINARKE O DETALJIMA LIKVIDACIJE: Odlučili smo se za bombu, lako se postavlja, tiho i sa manje panike
Foto: EPA

PRATILI JE DANIMA

UBICA MALTEŠKE NOVINARKE O DETALJIMA LIKVIDACIJE: Odlučili smo se za bombu, lako se postavlja, tiho i sa manje panike

Planeta -

Vinsent Muskat, muškarac koji je priznao ubistvo poznate malteške novinarke Dafne Karuane Galicije 2017. godine, na sudu je u četvrtak ispričao detalje likvidacije.

Kako je rekao, on i još dva počinitelja danima su pratili novinarku, poznatu po akivizmu i otkrivanju korupcijskih afera na ostrvu, koristeći se teleskopima i dvogledom pre nego što su odlučili da postave eksploziv pod njen automobil.

Kako podseća britanski "Gardian", ubistvo novinarke izazvalo je ogroman skandal na Malti i naposletku dovelo do ostavke premijera 2019. godine.

Vinsent je prvoosumnjičeni, ali još sedam muškaraca je bilo uključeno u ubistvo, od kojih su neki priznali zločin, a drugi su optuženi. Među njima je i nekretninski i energetski tajkun Jorgen Feneh, koji je tvrdio da nije kriv za organizaciju ubistva, kao i taksista Melvin Teuma koji je priznao da je bio posrednik u logistici iza zločina.

Dafne Karuana Galicija
foto: AP

Muskat je takođe priznao i postao pokajnik. Rekao je da je drugu dvojicu muškaraca, braću Džordža i Alfreda Deđorđa, upoznao uoči parlamentarnih izbora na Malti 2017. godine.

"Alfred Deđorđo prišao mi je i rekao da ima dobar posao za mene. Rekao je da je posao ubiti Galiciju i da ću za to dobiti 150 hiljada evra", kazao je pred brojnim okupljenim članovima novinarkine porodice, kao i brojnim novinskim izveštačima

Dafne Karuana Galicija, Malta, novinarka
foto: EPA/ DOMENIC AQUILINA

Dodao je kako je prvobitno zamišljeno da u zločinu sudeluju nih trojica, braća Deđorđo i on.

"Plan je bio da pratimo njeno kretanje i ustrelimo je u pravom trenutku. Nakon izbora Teuma nam je dao zeleno svetlo da nastavimo. Dao nam je trideset hiljada evra avansa u braon kesici. Novac je bio u apoenima od po pedeset evra. Svako od nas uzeo je deset hiljada evra i krenuli smo "s poslom". Alfred i ja pratili smo je u Bidniju, selo u kojem je živela", ispričao je Muskat detalje jezivog ubistva.

Otkrio je kako su novinarku nadgledali danima, sedeći na dve cigle.

"Ponekad sam odlazio po hranu, a kupovali smo i po tri kutije cigareta na dan. Opuške smo bacali u bočicu vode kako ne bismo ostavili traga. Dafne bismo obično posmatrali do oko 2 ujutru, dok je bila na svom kauču. Izvorni plan bio je da je Alfred, s pozicije ispod stabla, ustreli dok je kod kuće, a ja bih ga potom evakuisao ukradenim automobilom. No, od toga se odustalo, pa smo se odlučili za bombu, a to je hteo i Džordž jer je bombu lako postaviti usred noći i otići, tiho i s manje panike", ispričao je.

Međutim, pojavio se problem kako nabaviti eksplozivnu napravu. Poveli su raspravu i odlučili da bombu nabave od Džejmija Vele, koji je kasnije negirao svaku povezanost sa zločinom. Muskat je rekao kako je naprava bila vrlo sofisticirana, pa mu se činilo da je uvezena.

"Bila je to lepa bomba", kazao je dodavši da je imala čelično naličje i složeni uređaj u koji se umeće SIM kartica. Aktivirana je pomoću mobilnog uređaja.

Uoči saslušanja Muskat se izvinio porodici novinarke, javlja "Gardian".

"Priznajem sve optužbe koje mi se stavljaju na teret", rekao je.

Taksista Teuma dobio je pomilovanje države nakon što je u novembru 2019. pristao da otkrije vlastima sve što zna o slučaju i sada živi u sigurnoj kući pod policijskom zaštitom. Feneh se nalazi u pritvoru i čeka podizanje optužnice.

Galicija je bila jedna od najvažnijih istraživačkih novinarki i kolumnistkinja na Malti.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track