OTKRIVEN KRIVAC ZA ŽELEZNIČKU NESREĆU NA TAJVANU Vozač parkirao kamionet na uzbrdici, pa zaboravio da povuče ručnu! Pravo na šine
Foto: Printscreen Youtube/ RT

50 poginulih oko 200 ranjenih

OTKRIVEN KRIVAC ZA ŽELEZNIČKU NESREĆU NA TAJVANU Vozač parkirao kamionet na uzbrdici, pa zaboravio da povuče ručnu! Pravo na šine

Planeta -

Dan posle teške železničke nesreće na Tajvanu u kojoj je umrlo 50 osoba i više od 200 ranjeno, pokrenuta je istraga, koja je istražitelje na terenu dovela do prvih konkretnih rezultata ko je krivac za ovu veliku tragediju. A to je bilo teretno vozilo koje se zahvaljući nepažnji radnika našlo na šinama u trenutku nailaska voza. Kada je kompozicija udarila u vozilo vagoni su počeli da iskaču iz šina posle čeha su neki završili udarom u zidove obližnjeg tunela. Sluti se da broj poginulih nije konačan.

Istražitelji na terenu fokus pažnje usmerili su na teretno vozilo, koje je stajalo na šinama. Radnici i velika dizalica počela je da odstranjuje prednje vagone, koji su završili u tunelu. Strahuju da će kad uklone vagone naći još mrtvih putnika.

U Tajvanu zbog ove nesreće proglašen je dan žalosti i sve zastave su spuštene na pola koplja. Inače radi se o najtežoj železničkoj nesreći u poslednjih 70 godina.

Tajvansko ministarstvo pravde saopštilo je da je tužilac iz grada Hualienu zahtevao od policije pritvor za upravnika obližnjeg gradilišta na severnoj strani tunela gde se i nesreća dogodila.

Prema prvim informacijama kako je saopšteno službeno teretno vozilo bilo je parkirano na obližnjoj uzbrdici. Vozač je prilikom izlaska iz vozila zaboravio je da povuče ručnu kočnicu i vozilo je sletelo na šine pred sam nailazak brzog voza.

Saslušanje je trajalo do kasno u petak noć po lokalnom vremenu, a prekinuto je bilo jer se upravnik gardilišta pred policajcima emotivno slomio.

U subotu rano ujutro on je posle plaćene kaucije od 15.000 američkih dolara pušte na slobodu, ali mu je zabranjen izlazak iz države. Osumnjičen je da je prouzrkovao smrt zbog nemara. Takođe saznalo se i da na gradilištu nije bilo nikakve ograde.

Potsetimo, Nesreća se dogodila u petak ujutro oko 3.30 časova ujutro po evropskom vremenu, oko 9.30 sati po lokanom blizu obalnog grada Hualen. Voz sa osam vagona i 492 putnika koji je bio na putu od Tajpeja do grada Hualen najpre je udario u teretno vozilo, zatim je više vagona izletelo i udarilo u zid tunela

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track