Najnovije vesti

ČEKAJU GA TEŠKI PREGOVORI Borisov odneo pobedu na izborima, ali će imati poteškoća oko formiranja vlasti
Foto: EPA/ GOVERNMENT PRESS OFFICE HANDOUT

izbori u bugarskoj

ČEKAJU GA TEŠKI PREGOVORI Borisov odneo pobedu na izborima, ali će imati poteškoća oko formiranja vlasti

Planeta

Umereno desničarska stranka Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) premijera Bojka Borisova pobednik je parlamentarnih izbora u Bugarskoj, sa oko 25 odsto osvojenih glasova, pokazuju rezultati ankete koju su sproveli "Galup" i "Alfa".

Stranka GERB nije uspela da osvoji većinu i očekuje se da će morati da se pomuči da nađe partnere za formiranje stabilne vlade u dodatno podeljenom parlamentu Bugarske, prenosi Rojters.

Ovi izbori se smatraju značajnim za kapacitet bugarske vlade da restartuje nacionalnu ekonomiju koja je na kolenima zbog pandemije koronavirusa i praktično zavisna od evropskog fonda za pomoć državama članicama, navodi britanska agencija.

Međutim, bugarski premijer Bojko Borisov imaće poteškoća da se održi na vlasti, nakon porasta broja glasova koje su na parlamentarnim izborima u nedelju dobile stranke protiv establišmenta i korupcije, piše Rojters.

Izlazne ankete predviđaju da će njegova stranka desnog centra GERB ostati najveća stranka u parlamentu, ali sa samo oko 25 odsto glasova, u poređenju sa 33,5 odsto koliko je osvojila pre četiri godine.

Iza nje, opozicioni socijalisti i nova stranka protiv establišmenta koju je osnovao pevač Slavi Trifonov, međusobno su se nadmetali za drugo mesto, a još dve stranke koje su protiv Borisova takođe su presale cenzus za ulazak u parlament.

Bugarska, izbori
foto: EPA/ Vassil Donev

Posle decenije dominacije bugarskom politikom, Borisov ima malo prirodnih koalicionih partnera, navodi britanska agencija.

Rojters ocenjuje da situaciju za Borisova komplikuje anti-establišment partija popularnog TV voditelja i pevača Trifonova "Postoji takav narod".

Izlazna anketa Galup internešenela stavila ga je na drugo mesto, ispred socijalista, dok ih je anketa kompanije Alfa riserč postavila u obrnutom redosledu.

Trifonov (54), čiji su koncerti prepuni patriotskih pesama privukli hiljade, isključio je mogućnost pravljenja koalicije sa GERB-om ili socijalistima.

Demokratska Bugarska, jedna od najvećih snaga u masovnim protestima protiv Borisova prošlog leta, osvojila je između 10 i 11 odsto glasova, pokazale su ankete.

Još jedna opoziciona stranka, Ustanite! Mafija napolje! ući će u sledeći saziv parlamenta.

Etnička turska stranka MRF osvojila je 10-11 odsto, pokazale su ankete, dok je nacionalistička stranka VMRO uzela između četiri i 4,4 odsto glasova.

Cenzus je četiri odsto.

Obe partije su bile saveznici vladajuće koalicije u GERB-u nakon poslednjih izbora.

Ne mogu se isključiti nedelje razgovora, pa čak ni novi izbori, što znači da će Bugarska, najsiromašnija članica Evropske unije, možda imati poteškoća u prisvajanju fonda EU za oporavak od korona virusa u iznosu od 750 milijardi evra, ocenjuje Rojters.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...