Najnovije vesti

ISPLIVALI NOVI DETALJI O LIKVIDACIJI POLICAJKE U RAMBUJEU: Tunižanin pre samog napada nožem slušao pesme o džihadu!
Foto: EPA / Ian Spencer Langsdon

Tunižanin ilegalno ušao u Francusku

ISPLIVALI NOVI DETALJI O LIKVIDACIJI POLICAJKE U RAMBUJEU: Tunižanin pre samog napada nožem slušao pesme o džihadu!

Planeta
15:04h

Francuske vlasti uhapsile su danas petu osobu u istrazi protiv terorizma kako bi identifikovale saučesnike i utvrdile motive za ubistvo policajke u Rambujeu.

Francuska policija ubila je 37-godišnjeg napadača iz Tunisa ubrzo nakon što je u petak nožem ubio službenicu na ulazu u policijsku stanicu u Rambujeu kod Pariza.

Državni tužilac za borbu protiv terorizma Žan-Fransoa Rišar rekao je na konferenciji za novinare da policija ispituje rođaka osumnjičenog.

Otac osumnjičenog, dvoje ljudi na čijoj adresi je bio prijavljen, i još jedan roĐak takodje su saslušani, rekao je Rišar.

Rambuje, napad
foto: EPA / Ian Spencer Langsdon

Žrtva, zaposlena u francuskoj policiji, izašla je iz stanice kako bi produžila parking, napadač ju je pratio do ulaza i izbo nožem.

Policajac je pucao u Tunižanina koji je od posledica teškog ranjavanja ubrzo preminuo u bolnici.

Napadač, koji je po ocu bio musliman, vlasti su identifikovale kao Žamela (Jamel) G, ilegalno je ušao u Francusku 2009. godine i krajem 2019. dobio je boravišnu dozvolu, rekao je Rišar.

Prema podacima pronaĐenim u njegovom mobilnom telefonu, on je na putu do policijske stanice slušao verske pesme koje podstiču na "džihad".

Svedoci su ga čuli kako je tokom napada uzviknuo "Alahu agber" (Bog je veliki).

On nije imao kriminalni dosije i nije evidentiran kao ekstremista, rekao je Rišar, ističući da se istraga vodi u "bliskoj koordinaciji" sa tuniškim pravosudnim vlastima kako bi se utvrdilo da li je imao pomagače ili nalogodavce.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...