IZBORI U ALBANIJI Edi Rama: Proglašavam najlepšu pobedu i istorijski treći mandat!
Foto: EPA/MALTON DIBRA

hiljade pristalica u tirani

IZBORI U ALBANIJI Edi Rama: Proglašavam najlepšu pobedu i istorijski treći mandat!

Planeta -

Albanski premijer Edi Rama danas je proglasio "najlepšu pobedu" na parlamentarnim izborima, i rekao da je osvojio "istorijski" treći mandat.

"Potukli smo rekord. Hvala vam što ste imali poverenja u mene da idem u treći mandat", rekao je Rama pred hiljadama pristalica okupljenih u centru Tirane dva dana posle izbora.

Rama je ranije danas pozvao pristalice da proslave njegovu pobedu na glavnom trgu u Tirani posle uspeha socijalista na nedeljnim izborima što će mu omogućiti da ima treći premijerski mandat, što se prvi put dogodilo u Albaniji.

Prema zvaničnim rezultatima na osnovu prebrojanih 95 odsto glasačkih mesta, Socijalistička partija osvojila je 48,6 odsto glasova na izborima održanim u nedelju, što je oko deset odsto bolje od opozicije okupljene oko demokrata desnog centra.

Prema projekcijama Centralne izborne komisije (CEC) Socijalistička partija će imati 74 od 140 mesta u parlamentu, odnosno apsolutnu većinu, što omogućuje Ediju Rami da bude prvi predsednik vlade koji je osvojio treći mandat.

Prema izbornoj komisiji Demokratska stranka Ljuljzima Baše, udružena sa još desetak partija osvojili su 39,4 odsto glasova, odnosno 59 mesta.

Partija MSI predsednika Iljira Mete, bivšeg socijaliste koji je postao žestoki Ramin protivnik, u velikom je padu u odnosu na prethodne izbore sa manje od sedam odsto glasova, i četiri mesta u parlamentu.

Ljuljzim Baša još nije priznao poraz.

Evropska unija pozdravila je danas "dobru organizaciju" izbora i pozvala stranke da poštuju rezultate.

Od kraja komunizma u Albaniji početkom 1990-ih izborni rezultati su sistematsko osporavani i obično izazivaju sumnje u proneveru.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track