VAŠKA TI POJELA JEZIK? Šokirani student pronašao parazita koji otkida jezik svojim domaćinima VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube/Science Channel

priroda je čudo

VAŠKA TI POJELA JEZIK? Šokirani student pronašao parazita koji otkida jezik svojim domaćinima VIDEO

Planeta -

Zvuči zastrašujuće i jeste zastrašujuće: Parazit koji odgriza jezik domaćinu da bi došao na njegovo mesto i tu ostao do kraja života.

Koliko god delovalo neverovatno, ova priča se ispostavila kao istinita što je otkrio i šokirani student iz Južne Afrike kada je upecao ribu sa larvom umesto jezika.

Don Marks iz Kejp Tauna pecao je u blizini Rta Agulas kada je upecao cipulu i u njenim ustima pronašao jezivog slepog putnika.

Marks je fotografisao parazita i poslao ga svom profesoru Niku Smitu, zoologu na Nort-vest univerzitetu koji je bio oduševljen kada je utvrdio da je reč o vrsti vaške koja nikada do sada nije fotografisana.

"Morski biolog sam i pecam od malih novu i navikao sam se na parazite u ribama i ajkulama. Ali ništa nije moglo da me pripremi za ovog plavookog vanzemaljca sa brkovima koji je gledao u mene iz usta ribe", rekao je Dejli meju Marks i pojasnio da ova određena vrsta parazita obitava samo u cipulama.

Paraziti koji jedu jezik domaćina da bi došli na njegovo mesto nisu nepoznati naučnicima, ali su se stručnjaci tek od skora zainteresovali za njih.

Veruje se da sve vrste ovih vaški životni ciklus počinju kao mužjaci i da u okeanima traže ribe na koje će se zakačiti. Procenjuje se da na svetu ima 280 vrsta ovih parzaita i svaka bira samo jednu vrstu ribe za svog domaćina.

Kada stigne u usta domaćina i zakači se za jezik, mužjak se pretvara u ženku, poraste i počinje da sisa krv ribe. Vremenom, jezik odumre i ispadne a parazit ostaje zakačen za patrljak i figurira kao novi jezik.

Koliko se zna, ovo je jedini parazit koji potpuno može da zameni funkciju nekog organa domaćina.

Parazit tako živi u ustima domaćina do kraja njihovog života, hraneći se ribljom krvlju.

Ako se desi da mužjak već naiđe na parazita u ustima ribe, on će se nastaniti u škrgama domaćina i povremeno će se pariti sa ženkom-jezikom, šaljući "bebe" parazite u svet.

Kurir.rs/DM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track