KRITIKUJTE KINU SAMO U 4 ZIDA: Duterte zabranio vladi da javno priča o Južnom kineskom moru!
Foto: EPA / KING RODRIGUEZ

naredba

KRITIKUJTE KINU SAMO U 4 ZIDA: Duterte zabranio vladi da javno priča o Južnom kineskom moru!

Planeta -

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte zabranio je svom kabinetu da javno govori o Južnokineskom moru, ali i rekao da naredba ne znači da se zemlja koleba u odbrani svojih suverenih prava.

Njegova odluka usledila je posle višenedeljne kritike Kine od strane filipinskih ministara zbog prisustva na stotinu ribarskih plovila u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Filipina (EEZ), podstičući tenzije koje su u suprotnosti sa Duterteovom politikom zbližavanja i nekonfrontacije sa Pekingom, preneo je Rojters.

"Ovo je moja naredba kabinetu i svima..., da se uzdrže od rasprave o Zapadnom filipinskom moru sa bilo kim" , rekao je Duterte u televizijskom obraćanju.

"Ako razgovaramo, razgovaramo, ali samo među nama", istakao je on i kasnije pojasnio da njegovo naređenje ne treba tumačiti kao slabost i dodao da pomorske patrole moraju da budu nastavljene.

Peking polaže pravo na gotovo celo Južnokinesko more i ima izgrađena vojna postrojenja opremljena raketama u spornim područjima, uključujući i u isključivoj ekonomskoj zoni Filipina, kao i stalno prisustvo obalske straže i ribarskih brodova.

Vlasti Filipina su pre 10 godina počele da istočni deo Južnog kineskog mora zvanično nazivaju Zapadno filipinsko more.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / KING RODRIGUEZ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track