PAPA FRANJA SELI INTERNAT ZA DEČAKE VAN VATIKANA: Umešani u prvo suđenje za seksualno zlostavljanje na teritoriji države VIDEO
Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

skandal

PAPA FRANJA SELI INTERNAT ZA DEČAKE VAN VATIKANA: Umešani u prvo suđenje za seksualno zlostavljanje na teritoriji države VIDEO

Planeta -

Papa Franja naredio je da se boravište za oltarske dečake koji služe misu u bazilici Svetog Petra iseli iz Vatikana, nakon što je dom uključen u suđenje za seksualno zlostavljanje.

U izjavi od utorka Vatikan nije pomenuo trenutno suđenje. Rečeno je da je Papa rekao svom rektoru ocu Angelu Mađistreliju da do septembra pronađe nove prostorije u Rimu van zidina Vatikana, jer bi to bilo zgodnije za učenike.

Mađistreli nije umešan u navode o zlostavljanju.

Bogoslovija sv. Pija X. osnovao je 1956. godine papa Pie XII. Za smeštaj oltarskih dečaka koji služe misu u Svetom Petru i razmišljaju da postanu sveštenici. Žive u zgradi u Vatikanu dok pohađaju škole izvan njegovih zidova u Rimu.

Izjava Vatikana kaže da se mogućnost preseljenja prebivališta proučavala „već neko vreme“, kako bi dečaci mogli biti bliže svojim školama i sportskim aktivnostima.

U poslednje vreme predsemenište je u centru pažnje zbog navodnog seksualnog zlostavljanja koje se dogodilo između 2007. i 2012. godine, pre nego što je Franja bio izabran za papu.

Sudi se dvojici sveštenika, jednom optuženom za zlostavljanje, a drugom za prikrivanje.

Navodna žrtva, koja sada ima 28 godina i identifikovana je samo kao L.G., svedočila je da ga je Gabriele Martineli, sada 28-godišnjak i sveštenik, više puta prisiljavao na seks, uglavnom dok su oboje bili maloletnici u Bogosloviji.

Otac Enriko Radiče (72), koji je u to vreme bio rektor, tereti se za prikrivanje navodne zloupotrebe.

I Martineli i Radiče poriču optužbe.

Tužilaštvo kaže da Radice nije sprečio Martinellija da postane sveštenik iako je znao za zlostavljanje.

Radiče, koji je Martineliju dao nadzorne odgovornosti nad ostalim dečacima, to negira.

Suđenje koje je započelo 2020. godine prvo je u Vatikanu u vezi sa seksualnim zlostavljanjem koje se navodno dogodilo na teritoriji Vatikana.

Kurir.rs/Rappler

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja