TO JE NEPOŠTOVANJE MRTVIH: Grobovi na istorijskom londonskom groblju zapušteni, pokrenuta kampanja za spas spomenika FOTO
Foto: Stephen Burrows / Alamy / Alamy / Profimedia

u Registru istorijskog nasleđa Engleske

TO JE NEPOŠTOVANJE MRTVIH: Grobovi na istorijskom londonskom groblju zapušteni, pokrenuta kampanja za spas spomenika FOTO

Planeta -

Groblje Vest Norvud u južnom Londonu koje je svrstano u spomenike drugog stepena i koje je upisano u Registar istorijskog nasleđa Engleske, dosta je zapušteno i vandalizovano, zbog čega su pokrenute kampanje za spas groblja.

To groblje podignuto je u znak sećanja na vodeće članove grčke zajednice u Londonu iz 19. veka, a u njemu se nalazi helenska nekropola, piše Gardijan.

Međutim sada su mnogi grobovi u veoma lošem stanju, a nedavno je fotografisan jedan truli kovčeg prekriven gustim slojem golubijeg izmeta.

Savet Lambet, koji je pre više od 50 godina prinudno kupilo groblje, nedavno je povuklo obezbeđenje zbog uštede novca, dok aktivisti pozivaju na hitnu akciju kako bi zaštitili navedene spomenike od propasti.

Groblje, London, Vest Norvud groblje
foto: Stephen Burrows / Alamy / Alamy / Profimedia

Akademik sa Univerziteta u Londonu i predsednik groblja Bob Flanagan, rekao je da se na taj način ne odnosi prema mrtvima.

"To je nepoštovanje i šokantno.Takođe predstavlja opasnost po zdravlje i sigurnost ljudi koji šetaju oko groblja", rekao je Flanagan.

Grčko-britanska profesorka na Univerzitetskom koledžu u Londonu Viktorija Solomonidis-Hanter, rekla je da je zatečena kako lepotom spomenika, tako i njihovim "stanjem propadanja".

Groblje, London, Vest Norvud groblje
foto: Sam Mellish / Alamy / Alamy / Profimedia

U martu je bila šokirana kada je saznala da je spomenik bio izložen vandalizmu, pošto je već pretrpeo krađu svojih originalnih vrata i da je lesonit koji prekriva ulaz slomljen, ostavljajući dva kovčega potpuno vidljivima.

Savet Lambet najavio je radove na groblju u iznosu od 4,6 miliona funti.

Ono što je učesnike kampanje za očuvanje groblja najviše iznenadilo jeste što su istorijske grobnice toliko dugo zanemarivane i da postoji zabrinutost oko toga koliko će se sredstva protezati, jer će popravke samo kapele Sv. Stivena II koštati više od milion funti.

Kurir.rs/The Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track