NAMIBIJCI NE PRODAJU OBRAZ: Odbili nemačke milijarde kao odštetu za genocid od pre 100 godina!
Foto: Vikipedija

uvreda

NAMIBIJCI NE PRODAJU OBRAZ: Odbili nemačke milijarde kao odštetu za genocid od pre 100 godina!

Planeta -

Lideri etničkih grupa Herero i Nama odbacili su sporazum koji je predložila Nemačka i priznali da su zločini nemačkih kolonijalista pre više od sto godina u današnjoj Namibiji bili genocid.

Savet plemenskih vođa traži odlaganje planiranog potpisivanja sporazuma između dve zemlje.

Vlada u Berlinu ponudila je Namibiji 1,1 milijardu evra tokom 30 godina, a veće koje je namibijska vlada priznala u izjavi je to nazvalo "neprihvatljivim" i "uvredom njihovog postojanja".

„Uvredljivi iznos“ je odbijen, ali je veće pozdravilo činjenicu da je nemačka vlada priznala genocid, preuzela odgovornost za zločine i najavila da će tražiti oproštaj.

Vođe plemena traže ponovno pregovaranje o reparacijama. Druga organizacija koja okuplja članove grupe Herero već je nazvala nemački predlog prevarom i propagandom.

Nemačka i namibijska vlada postigle su sporazum prošle nedelje, posle skoro šest nedelja pregovora. Etničke grupe se žale da nisu učestvovale u pregovorima i da zbog toga ne mogu na vreme da se konsultuju sa svojim članovima.

Nemačka vlada ponavlja da ne postoji zakonska obaveza vršenja reparacija, ali da se 1,1 milijarda evra odštete smatra političkom i moralnom dužnošću.

Između 1904. i 1908. godine, nemački vojnici ubili su oko 65.000 pripadnika etničke grupe Herero i 10.000 Nama, a istoričari i Ujedinjene nacije odavno su to nazvali prvim genocidom 20. veka, navodi Rojters.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track