ČETIRI PUTA VEĆI OD SLONA, TEŽAK 24 TONE U Kini pronađeni fosili nosoroga koji je bio viši od žirafe
Foto: EPA

NOVO OTKRIĆE

ČETIRI PUTA VEĆI OD SLONA, TEŽAK 24 TONE U Kini pronađeni fosili nosoroga koji je bio viši od žirafe

Planeta -

Fosili nove vrste praistorijskog gigantskog nosoroga, koji je bio jedan od najvećih kopnenih sisara, otkrivena je na severozapadu Kine.

Ova vrsta nastanjivala je teritoriju između današnje Tibetanske visoravni i Pakistana pre više od 25 miliona godina, potvrdili su očuvani fosili džinovskog nosoroga.

Novootkriveno stvorenje, predstavljeno u naučnom časopisu Commucation Biology, izumrli je rođak današnjeg nosoroga.

Ova životinja je bila teška 24 tone, što je četiri puta više od današnjih afričkih slonova, a samo njena lobanja bila je dugačka više od metra.

To je najnovija poznata vrsta u grupi džinovskih nosoroga bez rogova koji su živeli širom centralne Azije u periodu od pre 50 miliona godina do pre 23 miliona godina, piše BBC.

Inače, P. linxiaense, kako je nosorog nazvan, i njegovi srodnici poznati su po ogromnim dimenzijama. Smatra se da je prosečna odrasla jedinka bila viša od pet metara do ramena i da je imala vrat dug oko dva metra.

Poređenja radi, današnje žirafe su visoke nepunih šest metara.

Smatra se da im je dugogodišnje stanište grupe bila Centralna Azija, ali prva vrsta paraceraterijuma živela je u današnjem zapadnom Pakistanu.

Istraživači koje je vodio Tao Deng, paleontolog sisara sa kineskog Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka u Pekingu, sada su otkrili da je nova vrsta P. linxiaense bila usko povezana sa pakistanskim P. Butgiense, a to nagoveštava poreklo pakistanskog nosoroga.

-Klimatski uslovi u to vreme su dozvoljavali gigantskom nosorogu da ode ka severu u Centralnu Aziju, navodi se u studiji.

Kurir.rs/BBC/Nationalgeographic.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track