IRANSKI MINISTAR NA SASTANKU SA TALIBANIMA: Sjedinjene Države su propale u Avganistanu! Za 20 godina boravka napravili su štetu!
Foto: EPA

Susret u teheranu

IRANSKI MINISTAR NA SASTANKU SA TALIBANIMA: Sjedinjene Države su propale u Avganistanu! Za 20 godina boravka napravili su štetu!

Planeta -

Osmog avgusta 1998. Talibani koji su bili gospodari života i smrti zaustavili su konvoj iranskih diplomata i pogubili ih kod Mazar Šarifa. Prethodne godine (1997. ) Iranci su pogubili 100 talibanskih zarobljenika zbog ubistva Abdula Malika Pahlavan gospodara Farjab provincije na severu ASvghanistana, inače Uzbeka bliskog Iranu. Odnosi Talibani i Irana nisu bili sjajni nikada, ali po prvi put delegacija Talibana koji marširaju posle povlačenja Amerikanaca ka kabulu, došla je u iransku prestonicu Teheran na razgovore.

Pre dva dana delegaciju Talibana primio je iranski ministar spoljnih poslova Mohammad Javad Zarif, koji je predsedavao razgovorima. Svoje učešće potvrdio je i portparol talibana Zabihullah Mujahid.

Iran se graniči sa Avganistanom, a dve zemlje imaju dugogodišnje istorijske veze. Dari, oblik perzijskog jezika koji je priznat kao zvanični, je lingua franca u Avganistanu. Iran je poslednjih godina pružio podršku i avganistanskoj vladi i Talibanima. Neki Afganistanci iz šiitske muslimanske zajednice Hazara se takođe bore u Siriji u ime Irana.

Zarif se tokom razgovora u sredu pohvalio neočekivanim povlačenjem američkih trupa.

„Sjedinjene Države su propale u Avganistanu ... i njihovo prisustvo u zemlji više od dve decenije nanelo je veliku štetu u Avganistanu“, rekao je Zarif, prema poluzvaničnoj Press TV.

Iranski zvaničnik za bezbednost optužio je Vašington da podržava "rat i krvoproliće" u Avganistanu tokom januarske posete talibanske delegacije.

Zarif je takođe pozvao dve strane da razreše svoje razlike tokom razgovora.

„Danas Talibani i politički lideri Avganistana moraju donositi teške odluke za budućnost svoje zemlje“, rekao je najviši iranski diplomata.

Zarif se dodatno sastao sa svojim indijskim kolegom u Teheranu i u sredu kako bi, između ostalog, razgovarao o Avganistanu, navodi Novinska agencija Islamske republike.

Nekoliko bliskoistočnih država ima interese u Avganistanu. Turska trenutno gradi podršku za svoju ponudu za obezbeđenje aerodroma u glavnom gradu Kabulu, nakon povlačenja SAD. Katar je takođe domaćin mirovnih pregovora između talibana i vlade.

Kurir.rs/A.M./Al monitor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track