RATNA ZONA KARAKAS: Banda KOTA 905 sa brda spustila se u urbanu zonu da preuzme vlast! Pucnjava odjekuje u pet naselja VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

Hoće vlast

RATNA ZONA KARAKAS: Banda KOTA 905 sa brda spustila se u urbanu zonu da preuzme vlast! Pucnjava odjekuje u pet naselja VIDEO

Planeta -

Venecuelanske vlasti ušle su u okršaj sa organizovanim kriminalnim bandama koje su se iz favela po okolnim brdima spustili u grad i pokušali da preuzmu vlast, pa je došlo do okršaja sa snagama bezbednosti koji i dalje traje, a vlasti su blokirale sve puteve.

Analitičari dodaju da bande planiraju da prošire svoju teritoriju. Inače dobro naoružane kriminalne grupe pre mesec dana krenule su da upadaju iz predgrađa u sam krakas sa namerom da preuzmu kontrolu. U pitanju su dobrostojeće stambene četvrti koje bande pokušavaju da preuzmu.

Kako izveštavaju britanski mediji u pitanju je pet naseljenih naselja.

„ Snage državne bezbednosti i dalje su raspoređene u oblastima pogođenim tim borbama", napisala je na Tviteru ministarka unutrašnjih poslova Karmen Melendez.

Ona je rekla da su neki autoputevi u tim krajevima zatvoreni u okviru operacije i pozvala građane da ostanu kod kuće.

Vlada predsednika Nikolasa Madura nije spomenula nijednu žrtvu kao rezultat sukoba. Aktivisti za ljudska prava na tom području kažu da su u sredu ubijena najmanje četiri civila, a ranjen veći broj.

Od januara ove godine, banda Kota 905 pokušava da proširi svoju teritoriju na obližnja područja, uključujući La Vegu.

„Kuhinje ne rade punim kapacitetom od januara zbog savakodnevne pucnjave“, rekla je Amelia Flores (58), koja u tom delu vodi dve narodne kuhinje, prvenstveno za decu. „Ne znam šta se dogodilo, ali u poslednja 24 sata situacija je eksplodirala i deca su traumatizovana.“

Bande žele da kontrolišu jedan od glavnih koridora koji povezuju glavni grad sa zapadom zemlje, rekao je aktivista za ljudska prava iz jednog od pogođenih naselja.

„To je isti sukob, koji već mesecima“, rekao je aktivista koji je zatražio da ga ne identifikuju iz straha od odmazde.

Analitičari kažu da je banda Kota 905 imala pakt sa vladom o smanjenju nasilja, ali da je ova organizovana kriminalna grupa iskoristila primirje da se dobro naoruža i stekne veliku vatrenu moć.

„Koristili su prostor koji im je vlada dala da se naoružaju, ojačaju i planiraju napad“, rekao je Aleksandqr Kampos, istraživač sa Centralnog univerziteta u Venecueli koji proučava nasilje i politiku u društvu.

„Proširuju svoju kontrolu iz naselja u brdima u niže delove grada“, rekao je on.

Telefonskim putem u obližnjem kvartu El Kementerio, katolički sveštenik Vilfredo Korniel (45) rekao je: „Osećam se kao da smo u ratnoj zoni“.

Kurir.rs/Gardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja