TALIBANI KRENULI DA OSVOJE GRAD GANZI: Ako mesto padne u ruke DŽIHADISTA put ka Kabulu je otvoren
Foto: Printscreen Google Maps

Rat u finalu

TALIBANI KRENULI DA OSVOJE GRAD GANZI: Ako mesto padne u ruke DŽIHADISTA put ka Kabulu je otvoren

Planeta -

Talibani su pokrenuli nove napade u oko Gaznija, sukobljavajući se sa avganistanskim snagama u pokušaju da zauzmu ovaj centralni avganistanski grad, potvrdili su lokalni zvaničnici.

Napad na Gazni, preko koga je povezan glavni grad Kabul sa južnom provincijom Kandahar, nastavak je pojačane ofanzive Talibana na vladine snage, u trenutku kada strane trupe sprovode povlačenje iz ove ratom razorene zemlje koje prema planu treba da se okonča za manje od tri meseca, prenosi Rojters.

Talibani su godinama bili snažno prisutni u okolini Gaznija, a pokrajinski policijski zvaničnici potvrdili su da je preko noći izvršen snažan napad iz više pravaca koji su pokrenuli pobunjenici.

"Situacija u Gazniju se menja, avganistanske snage trenutno vraćaju većinu izgubljenih područja na periferiji grada", rekao je lokalni zvaničnik Abdul Džami.

Putevi u tom delu zemlje su zatvoreni, a telekomunikacije su u prekidu, pa je u ovom trenutku teško utvrditi broja žrtava i materijalnu štetu poslednjih sukoba.

Dok se avganistanske snage bore protiv talibana u Gazniju i drugim delovima zemlje, zvaničnici su saopštili da se veliki broj mladih ljudi iz građanstva pridružuje borbi protiv ove islamističke grupe.

Portparol avganistanskih odbrambenih i bezbednosnih snaga Ajmal Omar Šinvari, potvrdio je da se Avganistanci, koji se javljaju kao dobrovoljci, raspoređuju u vojne jedinice gde će biti obučeni a zatim i raspoređeni na ratište zajedno sa drugim avganistanskim snagama bezbednosti.

Nasilje u ovoj zemlji raste nakon što su američke i NATO snage započele povlačenje kako bi se i poslednje jedinice povukle u skladu sa rokom, 11. septembrom, koji je predsednik SAD Džo Bajden najavio kao završetak najdužeg američkog rata.

Predsednik Avganistana Ašraf Gani posetio je Vašington prošle nedelje kako bi se sastao sa Bajdenom, koji je obećao nastavak američke podrške Kabulu, ali je takođe rekao i da Avganistanci moraju sami da odlučuju o svojoj budućnosti.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track