RUSIJA ODGOVORILA TADŽIKISTANU: Spremni smo da branimo svog saveznika od Talibana! Odbićemo svaki mogući upad!
Foto: screenshot

201. ruska baza spremna za akciju

RUSIJA ODGOVORILA TADŽIKISTANU: Spremni smo da branimo svog saveznika od Talibana! Odbićemo svaki mogući upad!

Planeta -

Pre nekoliko dana vlada Tadžikistana zbog izbijanja Talibana na avganistanko-tadžikistansku granicu, gde su juče izvisili svoju zastavu, prvo su mobili sali 20.000 rezervista, a onda su pisali organizaciji Dogovor o kolektivnoj bezbednosti ODKB za direktnu pomoć, a sad su Rusi odgovorili i to Rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Pa je tako kako prenosi RT ovo ministarstvo otkrilo da je Moskva spremna da se umeša u situaciju na tadžikistansko-avganistanskoj granici, napominjući da će braniti svoje saveznike od bilo kakvog mogućeg upada talibana preko granice.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova otkrila je da je dve trećine granice već pod kontrolom grupe koju je Moskva odredila kao terorističku organizaciju.

Rusija i Tadžikistan su članice Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), uzajamnog odbrambenog pakta koji se sastojao od šest bivših republika Sovjetskog Saveza.

Prema rečima Zaharove, 201. ruska vojna baza u Tadžikistanu opremljena je svim potrebnim za odbranu zemlje.

„Ako je potrebno, biće preduzete dodatne mere kako bi se sprečile provokacije i zaoštravanje situacije“, rekla je ona.

Zaharova je takođe primetila da je bilo više puta da avganistanske vladine snage prelaze granicu sa Tadžikistanom da bi izbegle vatreni obračun sa Talibanima.

„Pozivamo suprotne strane međuafganistanskog sukoba da pokažu uzdržanost i izbegnu širenje tenzija van granica zemlje“, rekla je ona.

Ranije u petak, visoki ruski zvaničnik ODKB-a rekao je za RT da će Tadžikistan i njegovi saveznici odbiti svaki mogući upad talibana iz susednog Avganistana, uz Moskvu spremnu da pomogne.

Talibani proglašavaju „potpunu kontrolu“ nad ključnim avganistanskim graničnim prelazom sa Iranom

„Videli smo talibanske ispostave. Barem za sada ne vidimo da od njih dolazi agresija “, rekao je general-pukovnik Anatolij Sidorov. „Oni se uopšte ne kriju. Čini se da je situacija sa(avganistanske) strane prilično mirna. “

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja