KOMANDANT AMERIČKE VOJNE MISIJE U AVGANISTANU GENERAL MILER: Slanje stranih milicija vlastima u Kabulu je put u građanski rat!
Foto: EPA/ CORPORAL CHRIS MOORE

Sve se raspada

KOMANDANT AMERIČKE VOJNE MISIJE U AVGANISTANU GENERAL MILER: Slanje stranih milicija vlastima u Kabulu je put u građanski rat!

Planeta -

Šef američke vojne misije u Avganistanu, general Ostin Miler danas je izneo ozbiljnu procenu pogoršane bezbednosne situacije u Avganistanu, dok se trupe SAD povlače iz te zemlje.

On je rekao da brzi pad okruga širom zemlje - nekih i od strateške važnosti - u ruke talibana, predstavlja razlog za brigu i, takođe, upozorio da slanje stranih milicija u pomoć opkoljenim snagama vlasti u Kabulu može da uvede zemlju u građanski rat, prenosi AP.

Miler je manjoj grupi novinara u avganistanskoj prestonici rekao da sada ima oružje i kapacitete da pomogne avganistanskim Snagama nacionalne odbrane i bezbednosti.

"Ono o čemu ne želim je da spekulišem kako će izgledati ta pomoć u budućnosti", rekao je on.

Vašington je u februaru 2020. godine potpisao sporazum sa talibanima u kome obećava da će povući trupe iz Avganistana, dok se talibani obavezuju da neće pružati utočište militantima koji mogu da napadnu SAD. Detalji sporazuma nikada nisu objavljeni u javnosti, podseća AP.

Talibani optužuju SAD za kršenje sporazuma, u kome se navodi da će do 1. maja ove godine povući sve vojnike. Amerikanci, opet, kažu da, iako su talibani naredili komandantima na terenu da ne primaju strane borce u svoje redove, oni se i dalje pojavljuju na bojnom polju.

General Miler, i pored toga, insistira da samo političko rešenje može doneti mir u Avganistanu.

"Političko rešenje je ono što može doneti mir Avganistanu. I to ne važi samo za poslednjih 20 godina, već za poslednje 42 godine", rekao je on.

Miler je imao na umu ne samo ratno angažovanje američke vojske u toj zemlji, započeto 2001. godine, već i sovjetske vojske, započeto 1989. godine.

Američki zvaničnici kažu da će potpuno povlačenje trupa SAD verovatno biti završeno do 4. jula, ali je Miler odbio da iznese bilo kakav datum, niti vremenski okvir, pomenuvši samo 11. septembar, kao dan koji je predsednik Džo Bajden još u aprilu pomenuo kao krajnji rok za povlacenje preostalih trupa, kojih je sada između 2.500 i 3.500.

Miler, takođe nije želeo da spekuliše o nasleđu američkog najdužeg rata, rekavši da će o tome odlučiti istorija.

General Miler je rekao i da je njegova služba na čelu američke vojne misije u Avganistanu približava kraju, ne rekavši konkretan datum odlaska, iako je konferencija za štampu izgledala kao njegov oproštaj od novinara, navodi AP.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track