SVETSKA ZDRAVSTVENA PROTIV MEŠANJA VAKCINA: To je opasan trend, nema dovoljno podataka
Foto: EPA/ FABRICE COFFRINI

bezbednost na prvom mestu

SVETSKA ZDRAVSTVENA PROTIV MEŠANJA VAKCINA: To je opasan trend, nema dovoljno podataka

Planeta -


Vodeća naučnica Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Sumija Svaminatan savetovala je ljude da ne mešaju vakcine protiv kovida-19 različitih proizvođača, navevši da te odluke treba da donesu zdravstveni zvaničnici.

"Ovo je pomalo opasan trend. Biće haotična situacija u zemljama ako građani počnu odlučivati kada će i ko uzimati drugu, treću i četvrtu dozu", rekla je Sumija Svaminatan na onlajn brifingu.

Svaminatan je u ponedeljak nazvala mešanje vakcina "zonom bez podataka" ali je potom pojasnila svoju izjavu, prenosi Rojters.

"Pojedinci ne treba sami da donose svoje odluke, to mogu da rade agencije za javno zdravlje na osnovu dostupnih podataka. Podaci studija o kombinovanju različitih vakcina se čekaju. Imunogenost i bezbednost moraju da budu procenjeni", tvitovala je ona.

Strateška savetodavna grupa stručnjaka iz SZO u junu je rekla da bi vakcina Fajzer mogla da se koristi kao druga doza nakon prve doze AstraZeneke, ako u međuvremenu dođe do nestašice Fajzer vakcina.

U toku su klinička ispitivanja koje vodi Univerzitet u Oksfordu, a koje će se baviti mešanjem AstraZeneke i Fajzera, kao i Moderne i Novovak vakcina.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track