BEZOS I BRENSON NISU ASTRONAUTI: Amerikanci pooštravaju kriterijume za zvanje kosmonauta
Foto: Bill INGALLS / AFP / Profimedia

sačekaće još

BEZOS I BRENSON NISU ASTRONAUTI: Amerikanci pooštravaju kriterijume za zvanje kosmonauta

Planeta -

SAD su pooštrile definiciju za astronauta što je na snove nekolicine milijardera, istraživača svemira, delovalo kao hladan tuš.

Nova, pooštrena pravila Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) nalažu da astronauti "moraju biti deo letačke posade i doprinositi sigurnosti svemirskog leta", što znači da američka administracija ne prepoznaje astronauta ni u Džefu Bezosu, ni u sir Ričardu Brensonu, prenosi BBC.

Promene propisa su obelodanjene prošlog utorka, u danu kada je osnivač Amazona Džef Bezos leteo do ivice svemira raketom Blu Oridžin.

Jedan od uslova da se neko kvalifikuje za komercijalnog astronauta je i da je leteo na visini od najmanje 80 kilometara iznad površine Zemlje, što su postigli i Bezos, i Brenson.

Ipak, novi propisi FAA nalažu da potencijalni astronauti moraju da "tokom leta demonstriraju aktivnosti koje su bile ključne za javnu bezbednost ili su doprinele bezbednosti svemirskog leta i posade".

U saopštenju FAA se navodi da su novi propisi doneti kako bi se zaštitila javna bezbednost tokom komercijalnih svemirskih letova.

Osim preko FAA, zvanje astronauta se može dobiti i od američke vojske ili od NASA.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track