NEMAČKI POLITIČAR POD ISTRAGOM ZBOG POPLAVA: Osumnjičen za nebrigu, smrt meštana okruga i neorganizovanje evakuacije
Foto: EPA

Bujica nosila sve

NEMAČKI POLITIČAR POD ISTRAGOM ZBOG POPLAVA: Osumnjičen za nebrigu, smrt meštana okruga i neorganizovanje evakuacije

Planeta -

Tužilaštvo u Koblencu zbog smrtnih žrtava u poplava koje su se dogodile u julu ove godine pkrenulo je istragu protiv Jirgena Pfohlera veđe okruga Ahrweiler, koji je osumnjičen za nebrigu, što je dovelo do brojnih smrtnih slučajeva stanovnika ovog okruga.

Naime, Jurgen Pfohler je 14. jula u večernjim časovima kada su njegovo područe pogodile strašne poplave bio je dežurni i jedini koji je mogao da donosi odluke, ali uprkos upozorenjima on to nije stvorio.

Osim Pfohlera pod istagom je još jedna osoba, koja je na neko vreme preuzela upravljanje kriznim štabom.

U poplavama na zapadu Nemačke, sredinom jula je umrlo najmanje 189 ljudi, odtoga 141 na području doline Ahr, gde čak njih 17 potražuju.

Pojavile su se takođe kritike vlasti, da nisu stvorile dovoljno, da bi zaštitile stanovništvo. Prema prvim informacijama tužilaštvo u Koblencu potvrdilo je osnovanu sumnju ubistva i prouzrkovanja šetete iz malomarnosti, zbog čega je istraga i pokrenuta.

Ono na šta tužilaštvo najviše sumnja jesu otkriće da su odgovorni na osnovu najava koje su dobijali o mogućim poplavama, morali da izdaju upozorenje i stanvnike koji žive u blizini reke Ahr da evakuišu još 14. jula uveče. To se prema trenutnim informacijama tužilaštva nije dogodilo, niti su izdana uputstva bila dovoljno jasna, što ukazuje na malomarnost.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track